Diváci se hrnou pod pódium. Sekuriťáci mhouří oko. Přestože se na Paulu Simonovi v Praze sedělo, nastává jeden z těch magických okamžiků, kdy se i v nitru starších posluchačů ozývá mládí a oni mají potřebu vstát a jít dovádět. Zapříčinily to africké rytmy písně Diamonds on the Soles of Her Shoes, po které následovala obdobně energická You Can Call Me Al.

Komorní atmosféra

Vystoupení Paula Simona, jež podle pořadatelů sledovalo 6500 fanoušků, bylo komorní. Dění na pódiu nepřenášely zadním řadám videoprojekce.

Koncert osvětlovaly tlumená světla a chyběly i efekty. Vyloženě klubová atmosféra.

Publikum se pohodlně usadilo a poklidně naslouchalo. Z obývákové pohody je občas vytrhl jen potlesk. Zvuk v hale byl čistý, avšak poměrně tlumený. Sem tam bylo slyšet hovory v publiku.

Václav Havel

Hned v začátku svého vystoupení zavzpomínal zpěvák na Václava Havla a svou první návštěvu Prahy v červnu 1990 při prvních svobodných volbách. V únoru téhož roku si český prezident užil největší hit Simona & Garfankela Bridge Over the Troubled Water v newyorské katedrále svatého Jana, kde mu na závěr jeho návštěvy vzdali čest americké kulturní osobnosti.

Pražští posluchači se bohužel tentokrát tohoto hitu nedočkali. Paul Simon ho na americkém turné zařadil na některé playlisty na samý závěr, v Česku se rozloučil druhým megahitem The Sound of Silence.

Pestré improvizace

Kapela byla perfektně sehraná a nebála se improvizací. Vyloženě si v nich libovala a hudebníci na pódiu vystřídali mnoho nástrojů. Kapelu ozvláštnila dechové sekce, perkuse či akordeon.

Afroameričan ve výrazném extravagantním kostkovaném outfitu se přítomným pochlubil, že s mistrem hraje již pětadvacet let. Sám frontman hrál po celý večer na akustickou kytaru, se kterou si na samém konci vystačil na jevišti sám, kusy The Boxer a The Sound of Silence z éry s Artem Garfunklem zahrál akusticky.

Řada písní se dočkala úplně nových aranží. Hlavně dechaři se vyřádili v sólech.
Právě tyto staré skladby a ještě další dvě: Homeward Bound a El Condor Pasa (If I Could), se dočkaly největšího nadšení obecenstva.

Koncert byl pestrou přehlídkou nejrůznějších žánrů od folku, přes reggae, ska, country a afropop až po jazz.

Ačkoliv muzikant minulý čtvrtek oslavil pětasedmdesáté narozeniny, na pódiu se vlnil a sem tam si i poskočil do rytmu. Vyzařovala z něj energie a čirá radost z hraní.

Sedmdesátky a osmdesátky

Zpěvák zahrál průřez svou dlouhou kariérou, nejvíce prostoru však dostaly skladby ze sedmdesátých a osmdesátých let. Z nové desky Stranger to Stranger, která vyšla letos v červnu, nechal fanoušky ochutnat jen tři věci, z nichž nejvíce upoutala The Werewolf, u které nechybělo tematické vlkodlačí vytí.

Konec kariéry?

Americký písničkář v nedávném rozhovoru pro New York Times naznačil, že se brzy chystá ukončit kariéru. Skončení s muzikou považuje za určitou svobodu a chce zjistit, kým poté bude.

Vypadá to, že show v pražské O2 areně byla možná poslední možnost pro Čechy vidět tuto živoucí legendu live.

Paul Simon je ve světě nejenom uznávaný hudebník. Získal mnoho hudebních ocenění a magazín Time ho označil za jednu ze sta z osobností, které utvářejí svět.

Škoda jen, že se v Praze nerozloučil magickou baladou Bridge Over the Troubled Water.

Čtěte také: Paul Simon v pondělí v Praze odstartuje své evropské turné