NPÚ tvrdí, že udělal vše podle zákona. Dnes zveřejnil na webu komunikaci s úřadem včetně nákladů na opravu, které by se vešly do miliardy korun. "ÚZSVM je ze zákona (…) povinen při převodu nemovitostí na jiné organizační složky státu vyhodnotit naléhavost jejich potřeb a účelnost a efektivitu takového převzetí. I přes to, že mediálně vyjadřovaný zájem NPÚ trvá již téměř rok, do dnešního dne nebyl NPÚ schopen vypracovat potřebné dokumenty tak, aby je mohl ÚZSVM v souladu se zákonem vyhodnotit," sdělil dnes mluvčí úřadu Radek Ležatka.

"Během posledních devíti měsíců NPÚ předložil ÚZSVM podklady potřebné k prokázání účelnosti a efektivity k převodu příslušnosti hospodařit s nemovitostmi v areálu Invalidovny na NPÚ, a to v nadstandardní podobě," uvedla dnes v tiskové zprávě ředitelka NPÚ Naďa Goryczková.

Invalidovna.
Invalidovna a Lucerna se staly národními kulturními památkami

Ležatka uvedl, že podle předchozí komunikace mělo být podle NPÚ financování zajištěno v prvním čtvrtletí roku 2017, kdy měla podle plánů ministerstva kultury vláda rozšířit svůj Program péče o národní kulturní poklad. Z něj se financuje obnova sídel státních kulturních institucí. "Do dnešního dne ministerstvo kultury ani NPÚ žádný materiál, který by zabezpečil financování záměru NPÚ, nepředložily," uvedl Ležatka. "Za této situace ÚZSVM odmítá realizovat převod, neboť nechce, aby se Invalidovna stala dalším areálem, který bude dále chátrat," uvedl.

Invalidovna by měla podle představ NPÚ nabízet veřejnosti kulturně-výchovné využití této památky a měla by sloužit jako sídlo Pražského filharmonického sboru a dalších příspěvkových organizací zřizovaných ministerstvem kultury.

Invalidovna
Invalidovna by mohla zůstat v rukou státu, mají o ni zájem památkáři

NPÚ uvádí, že je jednou z nejkompetentnějších státních institucí, která je schopna tento památkově cenný objekt řádně obnovit a v budoucnu jej využívat tak, aby jeho památkové kvality neutrpěly. Jako příklad toho, že to umí, uvádí barokní hospitál Kuks, za jehož obnovu nedávno Česká republika dostala prestižní evropské ocenění na poli památkové péče.

Kromě samotného zpřístupnění památky NPÚ navrhuje, aby v Invalidovně měly své výstavní prostory některé státem zřizované galerie či muzea. Mohly by tak být vystaveny i sbírky, které jsou dnes uložené v depozitářích kvůli nedostatku výstavních prostor v sídlech těchto institucí.

V rámci Dnů evropského dědictví byla o víkendu poprvé v historii zpřístupněna veřejnosti pražská Invalidovna – rozsáhlý barokní objekt, postavený v letech 1731–37 pro ubytování válečných invalidů.
Pražská Invalidovna se v sobotu naposledy otevře zájemcům o historii

NPÚ o historický objekt projevoval zájem již před termínem loňské dražby. Oficiálně však o převod projevil zájem až po dražbě, do níž se loni v srpnu nikdo nepřihlásil. Vyvolávací cena byla 637,7 milionu korun. Investiční záměr zveřejněný na webu počítá s náklady na rekonstrukci ve výši 941 milionů včetně DPH s tím, že při použití výběrového řízení by se cena mohla snížit o deset procent na přibližně 847 milionů včetně DPH.