Sobotní večer zahájí slavnostní otevření výstavy a knihy Hele, Havel!. Jde o snímky pořízené výhradně neprofesionálními fotografy, které Knihovna Václava Halva získala na základě veřejné výzvy. Za půl roku od vyhlášení do knihovny doputovalo přes 1300 snímků od dvou stovek autorů.

Více než osmdesát umělců 

Po vernisáži Lucernu rozezní hudba ze čtyř pódií, na kterých se během noci a brzkého rána vystřídá více než čtyřicítka hudebních skupin. S blahopřáním vystoupí symbolických 80 zpěváků, moderátorů, herců, hudebníků, výtvarníků, režisérů a spisovatelů.

Program večera bude postupně zveřejňován na webových stránkách Knihovny Václava Havla. V kavárně a malém kinosále budou moci účastníci koncertu zhlédnout filmové projekce, které nabídnou koláž z Havlova života a díla.

Koncert v Lucerně v roce 2011

Podobný koncert zažila Lucerna krátce po smrti Václava Havla v prosinci 2011. Vstupenky do prostor, jejichž kapacita je maximálně 4000 lidí, zmizely během dvou hodin.

Lidé se tehdy mohli zdarma rozloučit s bývalým prezidentem formou, kterou miloval: přehlídkou různých žánrů, stylů a uměleckých směrů. Poctu Havlovi vzdali hudebníci, divadelníci, filmoví tvůrci i fotografové. Celou Lucernu poskytla k této akci zdarma Dagmar Havlová s manželem Ivanem Havlem.

Kniha z fotografií 

Knihovna Václava Havla pořádá k letošnímu jubileu už od ledna akce, které mají dramatika a bývalého prezidenta připomínat. Jednou z nich je sbírka fotek od lidí, kteří snímek pořídili, když šel Havel kolem nebo se někde objevil. Z nejzajímavějších fotek vznikne kniha.

Do oslav nedožitého Havlova jubilea se zapojuje mnoho dalších tuzemských a zahraničních institucí, například Nadace Václava Havla v New Yorku a program Art for Amnesty.

Výročí připomínají i Česká centra po celém světě, v jednotlivých zemích jde o různé formy jak Havla a jeho odkaz přiblížit veřejnosti. Hrají se jeho divadelní hry, předčítají se jeho texty, pořádají se besedy a přednášky. Většina vzpomínkových akcí je načasovaná na podzim.

Čtěte také: Hlas Václava Havla v Praze chybí. Byl sporný, ale potřebný