Na benefiční Disco Night vystoupíte jako host. Diskotéky k vám patří. Jste taková ikona té doby, i dnes vás na všech hrají.

Diskotéky 80. let ke mně patří, protože jsem v té době začínal. Všichni ti DJové, kteří se akce zúčastní, jsou opravdu slavná jména, která hrávala ve Zlaté Huse, Jaltě, Alfě nebo na Letenském zámečku. Tam jsme všichni chodili. Tehdy to mělo výhodu, že nebyly tak rozjeté drogy. Písničky byly veselejší. Dnes už mi ta muzika přijde o stereotypu, což souvisí s drogami. Osmdesátky jsou pro mě exotičtější a těším se, že zavzpomínám.

Není vám někdy líto, že rádia hrají jen vaše staré songy?

Když dělám nové cédéčko, snaží se do éteru dostat i nový hit. Je logické, že moje velké hitovky dřívějška budou rádia hrát pořád. Podařilo se mi do nich dostat i v roce 2002 Ruskou Mášu a nedávno duet s Luckou Vondráčkovou Byla to láska, který má dnes 10 milionů zhlédnutí na Youtube. Jsem hrdý na hit, co jsem napsal Karlu Gottovi Země vstává, se kterým vyhrál letošního Slavíka. Moje dramaturgie je postavená na starých písních.

Zdroj: Youtube

Někteří interpreti ale stagnují a žijí pak jen z třicet let a starších písniček.

Frank Sinatra taky v rozhovoru odpověděl, že má tolik hitů, že už ho ani nebaví dělat nové. „Oni by je lidi ani nechtěli," řekl. Proto pak udělal i duety a oprašoval staré kusy. Já se taky snažím dělat nové aranže. Už na loňském turné jsem některé představil.

Disco NightBenefiční vánoční diskotéka pro Debra ČR
KDY: úterý 22. prosince.
KDE: Palác Lucerna
MODERUJE: Marek Vašut.
HOSTÉ: Jitka Čvančarová

Překvapuje mě, že když jste se v mládí věnoval jazzu a pak přešel k rocku… Jak to, že jste skončil u popu?

Pop je o melodice. Hard rock a heavy metal jsou dobré, ale protože jsem klávesák, bavily mě více syntetické nástroje. Kytary tolik ne. Tíhnu k popíku a k Itálii. Mám rád jejich mentalitu i muziku. Od Verdiho je to pořád stejné. I on byl jednoduchý. V naší době to pak byl Umberto Tozzi, Drupi… Sice je to na pár akordech, ale to bigbeat taky.

Na Slavíkovi jste letos skončil třetí. Celé udílení ale zastínil Ortel.

Hodně se o tom diskutuje. Já si myslím, že pokud dostal hlasy, tak je to v pořádku. Spíš si myslím, jestli Ortel není organizovaná záležitost. To úplně fér není. Tehdy nám pan Těšínský říkal, že organizované hlasy z fanklubů sčítat nebude. Teď se najednou sčítají. Když třeba přijde najednou 10 tisíc hlasů, tak je to jasné. Zdá se mi, že je to spíše atak proti této soutěži, než že by se Ortel těšil z vítězství. Chtělo by to upravit pravidla…

Zdroj: Youtube

Mně se zdá, že už dnes Slavík moc velkou váhu nemá. Hlasuje čím dál méně lidí.

Také si myslím, že už to není to, co to bývalo. Je příjemné dostat slavíka, ale pro mě jsou nejdůležitější vyprodané koncerty. Není to pro mě primární.

Čtěte také: Absolutním Český slavíkem i vítězem mezi zpěváky je opět Gott

Viděla jsem vaši fotku s Eltonem Johnem, který tu nedávno vystupoval. Na koncertě jste, předpokládám, chyběl, když byl zrovna Slavík.

Se sirem Eltonem Johnem se znám osobně. Týden před mými padesátinami vystupoval v O2 areně. Já tam měl hrát týden po něm. Ivana Trumpová mi zařídila osobní setkání. Povídali jsme si o zpívání. Jeho management si mě prý prolustroval a prošel jsem. Elton je můj letitý vzor. Čtrnáct dní na to jsem dostal od Osmanyho Lafity pozvání na charitativní akci na Windsor, kde zpívala i Lady Gaga. Elton nás všechny u vstupu vítal a pamatoval si mě a řekl: „Ááá Majkl Dejvid, jak dopadl koncert?. To jsem se zasmál. A pochlubil jsem, že mi přišlo o tisíc diváků víc než jemu.

Jak to bylo s koncertem The Toten Hosen. Prý jste jim předskakovali a schytali jste palbu štěrkem.

To byl přehmat Pragokoncertu. My jsme nevěděli, do čeho jdeme. Vystupoval jsem tam s Allegrem. Vyprovodili nás štěrkem, ale já to docela chápu, absolutně jsme se tam nehodili.

Zdroj: Youtube

Jak vnímáte výpady proti vám? Občas mám pocit, že si do vás rýpnou i kolegové. Vznikla i anketa Zlatý David.

Já to tak nějak vypouštím. Celé je to smutné. Ta anketa je spíše recese. Pro mě je důležité, že mám fanoušky. Na scéně jsem 40 let a mám skoro vždy vyprodáno. Jsem pozitivní člověk a mám každého rád a každému přeju. Spíš si myslím, že je to problém těch lidí. Mají tu nenávist v sobě.