O nutnosti opravit historickou budovu se intenzivně mluví od doby, kdy se naplánovalo sloučení opery s Národním divadlem. Tím vzaly za své předchozí plány státu předat operu magistrátu. Hospodaření SOP bylo několik let ztrátové a stát došel k závěru, že nadále nechce provozovat dva operní domy v Praze. SOP se s ND sloučila přes protesty některých svých zaměstnanců i odborníků od 1. ledna 2012.

V roce 2011 tehdejší vedení opery uvádělo, že na komplexní rekonstrukci svých tří objektů by potřebovalo 480 milionů korun. Ministerstvo tehdy ale opakovaně uvádělo, že je schopno ze svého rozpočtu dát jen 260 milionů. Rekonstrukce se plánovala už od roku 2012. O rok později MK uvedlo, že do oprav dá 360 milionů. Rekonstrukce se ale odkládala, operu zmítaly personální problémy i další potíže spojené se sloučením s ND.

Současný ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) před rokem rozhodl, že oprava opery se stane součástí Programu péče o národní kulturní poklad, z nějž se hradí opravy či novostavby sídel několika významných kulturních institucí. Řekl, že vzhledem ke špatnému stavu historické i provozní budovy na opravy půjde 665 milionů korun. Letos v lednu pak uvedl, že rekonstrukce bude stát 715 milionů korun. V dubnu vláda schválila předpokládanou hodnotu zakázky 540 milionů bez DPH, tedy celkem asi 653 milionů.

Další technické nedostatky

Mluvčí MK Simona Cigánková řekla, že původně plánované částky neodpovídaly reálným požadavkům. Dřívější investiční záměr zahrnoval opravy vybraných technologií a dílčí restaurátorské práce pouze na historické budově. Při přípravě projektové dokumentace se ale podle ní přišlo na další nedostatky v technickém stavu obou budov či statice historické budovy.

Podle MK je nutná generální rekonstrukce obou budov. „Celková předpokládaná účast státního rozpočtu byla zvýšena na současných 715 milionů korun s DPH včetně rezervy na změny věcné ve výši 50 milionů korun," uvedla mluvčí. Případné navýšení ceny by odsouhlasovala ministerstva kultury a financí, vláda už ne.

Ministerstvo kultury je v současné době velkým stavebním investorem. Vedle rekonstrukce Národního muzea za více než 1,35 miliardy také již několik let běží velké opravy Klementina, ještě letos MK zadá zakázku na poslední etapu revitalizace, předpokládaná hodnota zakázky je 790 milionů bez DPH, celkem tedy 956 milionů. Revitalizace Klementina přijde celkem na 1,88 miliardy. Letos začala dlouho plánovaná rekonstrukce Uměleckoprůmys­lového muzea za 300 milionů korun.