Podeváté se změnila stálá výstava Příběh Pražského hradu. Tentokrát prostory Starého královského paláce obohatily tři vitríny s třiceti zlatými a stříbrnými šperky. Pocházejí z 9. a 10. století a našly se při archeologických pracích v areálu Pražského hradu. Jejich hodnota se odhaduje na desítky milionů korun.

Jedno z nejbohatších nalezišť

„Výzkum v pohřebišti za Jízdárnou Pražského hradu probíhal v letech 1972 až 1987. Našlo se celkem 141 hrobů v nichž bylo pohřbeno 148 nebožtíků. V šestaosmdesáti hrobech byla těla zdobena minimálně jedním šperkem,“ sdělila Deníku Sylvie Novotná, kurátorka stálé expozice Příběh Pražského hradu.

Pohřebiště na Hradě bylo jedno z nejbohatších v Čechách. Kromě šperků se v hrobech našly také keramické nádoby, nože a sekerky a ostruhy. Podle historiků nalezená těla patřila knížatům a příslušníkům knížecích rodin. Velkou část tvořily i dětské hroby. Šperky nosily ženy i děti.

První šperky z Čech

Podle archeologa Jana Frolíka nálezy šperků svědčí o počátcích dějin šperkařství v Čechách.„Nejstarší jsou zlaté bubínkové náušnice zdobené granulací, které jsou datované do 9. století. Náušnice jsou sestaveny z kuliček, proto se tento dnes už zapomenutý způsob zdobení nazývá granulace,“ vysvětlil Frolík. Nejmladším je nález denáru z hrobu knížete Jaromíra ze třetiny jedenáctého století.

Kromě zlatých šperků výstavu zdobí také objemný stříbrný náhrdelník. „Domnívali jsme se, že nebude možné šperk vystavit, protože byl ve velmi špatném stavu. Restaurátoři se ale postarali o zázrak,“ sdělil archeolog Frolík.

Obměna každého půl roku

Expozice Příběh Pražského hradu popisuje tisíciletou historii Hradu, a to nejen kulturní, historickou a nabízí také architektonické obměny, kterými jedna z nejvýznamnějších pražských památek prošla. Obměny stálé expozice Příběh Pražského hradu se konají dvakrát do roka, vždy na jaře a na podzim.

Loni na podzim rukama restaurátorů textilu prošly pohřební boty krále Ladislava Pohrobka, pak byly umístěny do vitríny a staly se součástí stálé expozice.

Co návštěvníci nověuvidí?

  • Bubínkové náušnice zdobené granulací z 9. století
  • Kulovitý knoflík – gombík z 10. století
  • Náušnice se třemi bubínky v podobě koňských hlaviček z přelomu 9. a 10. století
  • Hrozníčkovité náušnice s bohatou granulací z 9. a první poloviny 10. století, patřily patrně velmi dobře situované ženě, pravděpodobně manželce člena knížecí družiny.

    Všechny nově vystavené šperky se nalezly v pohřebišti za Jízdárnou Pražského hradu. Nejbohatším hrobem byl hrob číslo 16, v němž se našly předměty a šperky z tradice velkomoravské. V hrobu byla nalezena i schránka se šperky.