Masky ho podle zvyklostí požádaly o povolení zahájit již tradiční Malostranské masopustní veselí. Musely ale slíbit, že nebudou vnikat do cizích domů, kostelů či policejních stanic a nebudou vbíhat ani před rozjetá auta, tramvaje i zaoceánské lodě. Vzdát se musely podle slibu i svádění bezbranných k neřestem.

„Uděluji vám své starostenské povolení, vydejte se do ulic a obveselujte sebe i kolemjdoucí," řekl nakonec k radosti všech přítomných starosta a průvod se mohl pustit uličkami dolů na Malou Stranu.

Ostrá meruňkovice i živá muzika

V davu několika set lidí nechyběly také dívky nabízející Pravou starostovu meruňkovici i kočár s muzikanty z Pražského pouťového orchestru, jehož členové hráli a zpívali, aby cesta lépe ubíhala. Populární byly mezi účastníky také gorily i hasiči, kteří s lesklými přilbami a bílým stejnokrojem přijeli v historickém voze.

Kolemjdoucí turisté, kteří přišli obdivovat starobylé pražské památky, byli zprvu podivným průvodem překvapeni. Někteří se ale nakonec přidali, jiní se alespoň vyfotili s maskami. Účastníci masopustního průvodu cestou také absolvovali několik „občerstvovacích" zastávek u zavedených podniků v okolí, jejichž číšníci na podnosech rozdávali panáky rumu nebo slivovice.

Na dvou místech pak popíjení zpestřili zpěvem a tancem v maskách členové chlapeckého sboru Bruncvík.

Před pivnicí U Hrocha pozval starosta do kočáru masopustní svatebčany, které symbolicky oddal, ti se pak za mohutného aplausu políbili. Svatba to ale byla vskutku netradiční, nevěsta v dlouhých bílých šatech totiž byla muž a ženich s knírkem zase žena.

I když v uvolněné atmosféře ne všechny masky dodržely slib, který na začátku dali starostovi, průvod nakonec šťastně došel přes Malostranské náměstí a Mosteckou ulici až na Kampu.

Tady už byly připraveny desítky stánků, které nabízely zejména zabijačkové hody. Na prejtu nebo jitrnici si pak mohl pochutnat každý. Místo piva ale většina účastníků volila spíše horký čaj, nebo svařené víno.

Staré dobré tradice se vracejí

„Náš malostranský masopust je nejlepší v Praze, účastním se ho každý rok," tvrdila dáma v kostýmu a s červeným nosem na gumičce.

Spokojenost s průběhem slavnosti pak vyjadřovala drtivá většina dotázaných. Někteří pak tvrdili, že se potvrdilo pravidlo o tom, že každým rokem se průvod rozroste o další účastníky.

„Ať žije masopust, já ho miluju. A jsem hlavně strašně rád, že tyto staré dobré tradice se obnovují po celé zemi," vyprávěl vesele muž s podivným kloboukem na hlavě.

Na pódiu uprostřed Kampy se během odpoledne vystřídalo několik kapel, které roztančily mnohé maškary a hrály až do večerních hodin. Přes chladné počasí se tak ještě dlouho veselilo. Zabijačkové speciality vedle Karlova mostu pak bylo možné ještě ochutnat i v neděli.

Na této úspěšné akci se podílelo několik místních organizací i množství dobrovolníků pod vedením Sdružení občanů a přátel Malé Strany a Hradčan.

A také starosta Prahy 1 nakonec celou akci hodnotil kladně. „Zima už je na ústupu, jaro přijde a všichni se z toho veselí a mají radost. Masopust patří k naší historii a jsem velmi rád, že můžeme tuto tradici také u nás dodržovat. Sám ji zahajuji už po páté a je to pro mě milá povinnost," prozradil Oldřich Lomecký.

Ještě do Břevnova

Masopustních průvodů se o uplynulém víkendu ale v Praze a blízkém okolí uskutečnilo hned několik. V Úněticích při něm například naráželi speciální pivo,úspěšný byl i ten na Žižkově. A radovánek v maskách si užili v neděli návštěvníci trojské zoologické zahrady.

Veselí spojené s masopustem se ještě v úterý uskuteční v Břevnově i za účasti starosty městské části Ondřeje, 17. únorem pak reje masek skončí, protože bude následující den Popeleční středa. Ta zahájí čtyřicetidenní půst před Velikonocemi.