Část konceptu byla veřejně představena už v roce 2015. Nynější expozice na původní navazuje. Interaktivní výstava návštěvníkům slibuje například vyzkoušení replik optických přístrojů, které předcházely vzniku filmu či filmové dílny pro děti.

Trhy na JiřákuNa náměstí Jiřího z Poděbrad dnes začínají Vánoční trhy. Ponesou se v duchu oslav 700. výročí od narození krále Karla IV. Na jarmarku lidé nakoupí rukodělné výrobky a vánoční dobroty. Nebudou chybět koncerty.

Parkování u lékařeObčané Prahy 8 sepsali petici za parkování u zdravotnického zařízení ve Střelničné. Radnice ale žádost smetla ze stolu. Na facebookové stránce Osmičkové parkovací zóny se vzbouřila vlna nevole. „Až budou v Praze chybět sestřičky či doktoři, protože nemají kde zaparkovat, pak si možná někdo na radnici a ma-gistrátu uvědomí, že zavřít Prahu před světem je krátkozraké," napsala Eva.

Radnice vypoví smlouvu tanečnímu centruMěstská část Praha 5 plánuje další rozvoj základní školy Pod Žvahovem. Z tohoto důvodu vypoví nájemní smlouvu Tanečnímu centru Praha konzervatoř, které prostor se základní školou sdílí. Radnice plánuje uvolněný prostor využít pro rozšíření stávající základní školy. Argumentuje tím, že reaguje na demografický vývoj. Kromě toho dochází ke kolizím společného provozu škol, zejména co se týká tělocvičny a školní jídelny. Nájemní vztah zanikne 1. července 2018. Do měsíce po tomto datu musí škola prostor vyklidit a předat. Centrum tak má 19 měsíců na to zajistit si nové odpovídající prostory.

Obyvatelé Písnice mají strach oprávněněPrávníci potvrdili, že obavy obyvatel sídliště Písnice jsou adekvátní. Společnost ČEZ v této oblasti prodává přes 570 bytů. Obyvatelé ale mají strach, že jejich byty koupí investor, který zvýší nájmy nebo je bude chtít vystěhovat. Podle odborníků totiž hlavní kritérium soutěže, tedy sociální přístup, lze snadno obejít.

U kláštera může přibýt další uměníNárodní galerie zvažuje, že by do předpolí Anežského kláštera umístila umělecká díla. Konkrétně jde o místo u severní brány do kláštera. Zatím probíhají jednání. Že k instalaci výtvarných děl dojde, není jisté. Na konci října se otevřely veřejnosti zahrady Anežského kláštera, které byly kvůli povodním léta zavřeny. V prostoru je nově umístěna dvacítka soch od českých autorů.

Žernozecký park nebudeVedení Prahy 8 plánovalo na louce Žernozecká vybudovat městský park. Díky aktivitě rezidentů ale nakonec k projektu nedojde. Toto rozhodnutí padlo na poslední schůzce s vedením města. Podle iniciativy Stop výstavbě parku Žernožecká je totiž projektová dokumentace předražená, stejně jako i plánovaná investice. Navíc ze strany občanů není žádný zájem o vybudování parku na místě zelené louky. Záměr totiž mimo jiné počítal se snížením výměry travnaté plochy a umístění řady prvků, které by mohly ještě zhoršit problémy s rizikovými občany, jako jsou bezdomovci a narkomani, kteří by se na místo přestěhovali. Městská část záměr s občany nijak nekonzultovala.

Kam za kulturou

Wanastowi Vjecy jsou zpětOblíbená skupina Wanastowi Vjecy vydala po čtyřech letech další album. Jmenuje se Alchymie a je na něm možné najít dvanáct skladeb. Autorsky se na nové desce nejvíce podílel zpěvák Robert Kodym. Jednu ze skladeb nahrály Wanastowi Vjecy s Čechomorem. Propagovat nové album bude kapela i prostřednictvím autogramiády. Ta proběhne 30. listopadu od 17 hodin v prodejně Supraphonu Musicpoint.

Bastille se vracíBritští Bastille se po dvou letech vrací do České republiky. Tuto sobotu vystoupí ve Foru Karlín. Poslední vstupenky jsou k dostání na www.fource.cz, GoOut.cz a v síti Ticketpro. Bastille se proslavili hitem Pompeii, který na YouTube vidělo více než 360 milionů lidí. Teď se vrací s novou deskou Wild World, která od svého vydání sbírá velmi pozitivní ohlasy. Před kapelou vystoupí talentovaný umělec Rationale, jemuž vyslovili obdiv například Elton John či Justin Timberlake.

Spevy Ivy BittovéFenomenální zpěvačka a houslistka Iva Bittová a mladý slovenský Mucha Quartet vyrazili na společné turné k novému albu Slovenské spevy. Na živo tak zazní slovenské lidové písně ze sbírky Bély Bartóka v citlivé úpravě renomovaného slovenského skladatele Vladimíra Godára. Pražský koncert se uskuteční 27. 11. v klášteře Sv. Anežky. Lístky jsou k dispozici od 250 korun v síti Ticketpro.

Unikátní Plzeňské písněPražská Vila Štvanice pořádá 29. listopadu koncert, kde bude představena sbírka, oživující neznámé hudební tradice západočeského regionu: Plzeňské písně. Bohatě ilustrovanou knihu s vloženými CD a DVD podpořilo více než 250 přispěvatelů, kteří se na vydání složili prostřednictvím crowdfundingového serveru Startovač. Křtem knihy vyvrcholí dvouletý projekt, za nímž stojí členové souboru Lidová muzika z Chrástu.

Čtěte také: Zahrabaný židovský hřbitov v Libni ožívá