„Očekáváme řadu milionových prodejů a překonání českých aukčních rekordů. Jednoznačně můžeme říci, že se jedná o nejvýznamnější aukci v posledních deseti letech na našem numismatickém trhu, provázenou zájmem sběratelů z celého světa,“ informoval za pořadatele František Křesťan.

Velkou naději na překonání dosavadního rekordu mají podle Křesťana exempláře z kolekce antických mincí. Nejdražší dosud prodanou antickou mincí v českých aukcích je egyptská oktodrachma Ptolemaia VI., která byla vydražena za 276.000 korun.

V Konferenčním centru City se zaplnil nejen hlavní dražební sál, ale také přilehlé místnosti, kde u mnoha stolů nabízejí své sbírky desítky sběratelů. Na své si přijdou nejen numismatici, ale i příznivci papírových platidel a faleristé (sběratelé medailí). Zakoupit si mohou také odbornou literaturu. Mezi platidly se nacházejí i nedávno stažené papírové padesátikoruny. Vzpomínky na období před rokem 1989 vzbuzují odběrové poukazy na nákup exportního zboží, všeobecně známé jako bony.

Sbírka Hugo Poláka patří podle pořadatelů k tomu nejvýznamnějšímu, co bylo v České republice draženo. Upozorňují, že většina aukčních rekordů byla dosažena při prodeji mimořádných kolekcí významných sběratelů. Například při pražské dražbě ruské sbírky Antonína Prokopa v roce 2003 byla docílena v té době nejvyšší cena při aukčním prodeji ruské mince na světě, která činila 5,5 milionu korun.

ČTK