„Pro Českou filharmonii je dnešní den zásadní, protože podpisem smlouvy se Semjonem Byčkovem se orchestru vrací jistota. Jistota toho, že bude mít v čele umělce, který bude pracovat podobně jako Jiří Bělohlávek a přichází s podobnou koncepcí, takže zůstane zachována kontinuita," řekl ČTK Mareček.

Semjon Byčkov
Šéf České filharmonie podepíše smlouvu se šéfdirigentem Byčkovem

Byčkov je ředitelem Čajkovského projektu ČF

Byčkov, který je od minulé sezony jedním z hostujících dirigentů tělesa, se stal dvanáctým dirigentem v čele ČF od jejího vzniku v roce 1896. O nástupci Bělohlávka, který zemřel letos 31. května ve věku 71 let, je rozhodnuto několik měsíců. Jméno Byčkova patřilo k nejčastěji zmiňovaným, když o novém šéfdirigentovi spekulovala média.
Byčkov je také uměleckým ředitelem Čajkovského projektu ČF, který zahrnuje nahrávání všech Čajkovského symfonií pro firmu Decca. Rodák z Leningradu, dnešního Petrohradu, se stal čtvrtým zahraničním šéfdirigentem nejvýznamnějšího tuzemského orchestru od roku 1989. Před ním v této roli působili v letech 1993 až 1996 Němec Gerd Albrecht, ruský klavírní virtuos s islandským a švýcarským občanstvím Vladimir Ashkenazy (1997 až 2003) a izraelský dirigent Elijahu Inbal (2009 až 2012).

Závěrečný koncert osmého ročníku Dvořákovy Prahy se konal ve středu 23. září 2015 v Praze. Do čela České filharmonie se postavil ruský dirigent Semjon Byčkov.
Novým šéfdirigentem České filharmonie bude Semjon Byčkov, původem Rus

Byčkov první dirigentské zkušenosti získal už za studií v 19 letech. V roce 1975 emigroval do Spojených států, kde později získal americké občanství. Během dosavadní kariéry dirigoval téměř všechny významné orchestry světa, jako jsou například Berlínská a Vídeňská filharmonie, Londýnský symfonický orchestr nebo Newyorská filharmonie.