Tibetský duchovní vůdce přijede na Forum 2000, které před 20 lety založil tehdejší český prezident a dalajlamův přítel Václav Havel. Veřejnost se bude moci s dalajlamou setkat na přednášce 19. října. Vernisáže výstavy se dalajlama z časových důvodů pravděpodobně nezúčastní.

Fotograf a jeho žena dokumentují život mnišek 

Dalajlama, nositel Nobelovy ceny za mír za rok 1989, na konferenci přijel naposledy v roce 2013. Na pozvání prezidenta a někdejšího disidenta Havla přijel do Československa poprvé 2. února 1990. Od té doby navštívil Prahu ještě několikrát, jeho návštěva pokaždé vzbudí kritiku Číny. S Václavem Havlem se sešel ještě krátce před jeho smrtí v prosinci 2011.

Fotograf Olivier Adam spolu se svou ženou, novinářkou Dominque dokumentují již více než osm let cestu buddhistických mnišek v Himálaji. Výstavu v paláci Kinských, sídle stálé expozice asijského umění, pořádá NG ve spolupráci s neziskovou organizací Most Pro Tibet, která podporuje vzdělanost a zlepšování životních podmínek tibetských dětí, seniorů, buddhistických mnichů a mnišek.

Projekt pomáhá vzdělání dívek a žen 

Na výstavě či na webu je možné zakoupit speciální tisky fotografií. Výtěžek z prodeje půjde na vzdělání dívek a žen a zlepšení jejich základních životních podmínek v klášterních školách v severní Indii. Projekt je zaměřen také na uchování tibetské kultury a tradic.

V roce 1987 byl založen Projekt tibetských mnišek (Tibetian Nuns Project). Díky němu byly otevřeny základní i vyšší školy a vzrostla vzdělanost mnišek, která jim mimo jiné umožnila praktikovat filozofické debaty, dříve přístupné pouze mnichům, či studovat buddhistickou filozofii.

Fotograf pracuje pro kancelář dalajlamy

V prosinci letošního roku se dvacet mnišek stane vůbec poprvé PhD absolventkami buddhistické filozofie. Díky tomu se pak mohou stát učitelkami v ženských klášterech. Obřadu se zúčastní dalajlama, který rovnoprávnost žen v buddhismu velice podporuje.

Olivier Adam působí také jako učitel na škole fotografie Augusta Renoira v Paříži. Hlásí se k humanistické tradici ve fotografii. Přispívá do anglických i francouzských časopisů, pravidelně pracuje také pro kancelář dalajlamy jako fotograf během jeho návštěv v Evropě.

Čtěte také: Nové Himálajské centrum vystaví snímky Havla s dalajlamou