Z podoby expozic, kterou návštěvníci znali do roku 2011, zůstane v prostorách Národního muzea plejtvák myšok a část mineralogické expozice, která byla prohlášena za kulturní památku. Stala se tak památkově chráněnou součástí historické budovy muzea, která bude po rekonstrukci částečně otevřena letos 27. října. Do konce roku bude vstupné zdarma.

Na jaře 2019 se počítá s celkovou kolaudací historické budovy. Od listopadu příštího roku tam bude možné navštívit expoziční celky Příroda a Zázraky evoluce. Ve stejném termínu budou v Nové budově ke zhlédnutí další dvě témata - Dějiny 20. století a Dětské muzeum.

Ředitel Národního muzea Michal Lukeš položil květinu k opravenému hrobu  architekta Josefa Schulze.
Nová pamětní deska: hrob autora budovy Národního muzea se dočkal opravy

Samostatným expozičním prostorem se stane multimediální Spojovací chodba, která bude také zpřístupněna od roku 2019. Od června 2020 se otevřou další expozice. V Historické budově půjde o expozice sjednocené tématem Dějiny, dále pak téma Lidé: Člověk, společnost a kultura v minulosti a Klenotnice a mincovní kabinet.

Mezi nejdražší exponáty budou patřit diamantový náhrdelník Naděždy Kramářové nebo pokladnička, do které se vybíraly peníze na postavení Národního divadla.
"Jsme si samozřejmě vědomi, že návštěva muzea není jen prohlídka expozic. Připravujeme proto do celého komplexu systém odpočinkových klidových zón, míst pro dětského návštěvníka, kavárny, knihkupectví a prodejnu suvenýrů. Zejména zastřešené dvorany historické budovy Národního muzea budou připraveny pro relaxační potřeby návštěvníků," uvedl ředitel Lukeš. Plocha těchto prostor bude 4000 metrů čtverečních.

Probíhající rekonstrukce Národního muzea 12. dubna v Praze.
Národní muzeum se ukáže veřejnosti 27. října. Otevře jej nová píseň

Generální oprava Národního muzea začala v roce 2015, stará budova ale byla kvůli přípravám zavřená už několik let předtím. Původní plán byl otevřít celé muzeum ke stoletému výročí vzniku Československa. V první polovině prací ale postup zbrzdily například rozsáhlejší poškození maleb v Pantheonu, archeologický nález, nález azbestu, nesrovnalosti v projektové dokumentaci a změny požadované památkáři.

Cena za rekonstrukci byla sražena z původní částky 2,4 miliardy bez daně na nynějších předpokládaných 1,8 miliardy korun.

Probíhající rekonstrukce Národního muzea v Praze.
V opravovaném Národním muzeu byly k vidění nové prostory i práce restaurátorů