Českomoravská provincie Hospitálského řádu sv. Jana z Boha - Milosrdných bratří požaduje po galerii obrazy neznámých autorů s názvy Útěk do Egypta, Křest Kristův, Svatý Jeroným a Snímání z kříže. Podle advokáta řádu Petra Smejkala se plátna původně nacházela v pražském kostele sv. Šimona a Judy. Od roku 1942 byly obrazy deponovány u předchůdkyně Národní galerie, v 50. letech pak přešly do majetku státu.

Budova Národní galerie. Ilustrační foto.
Patří vzácné obrazy Národní galerii? Rozhodne soud

Situace se změnila 

Galerie obrazy nevydala, protože má pochybnosti o tom, že je žádost řádu v souladu se zákonem. Právník instituce Ondřej Kolisko však dnes u Obvodního soudu pro Prahu 1 připustil, že v době od podání žaloby řádu se změnila situace, protože justice v obdobném případě rozhodla o vydání gotického obrazu Madony z Veveří farnosti Veverská Bítýška. Proto požádal soudkyni o vyjádření předběžného názoru k žalobě.
„Předběžný názor je takový, že žalobci (řádu) se zatím podařilo prokázat splnění podmínky," konstatovala soudkyně Martina Škodová. "S tímto ohledem žalovaná (galerie) nevylučuje, že bude spor možné uzavřít smírnou cestou. Konzultoval bych vedení Národní galerie, zda by po tomto předestření názoru cesta ke smíru nebyla," reagoval právník galerie. Soudkyně proto řízení přerušila na tři měsíce, kdy se mohou obě strany dohodnout bez jejího zásahu.

V Praze se bude konat výstava děl Zahy Hadidové.
Galerie ukazuje práce studia Zahy Hadidové, i tu pro Prahu

Všechny čtyři obrazy neznámých mistrů jsou součástí Sbírky starého umění Národní galerie. Ředitel instituce Jiří Fajt dříve uvedl, že ani jedno z děl aktuálně neplánuje vystavit.
K nejvýznamnějším artefaktům, které již galerie v rámci restitucí vydala, patří Vyšebrodský cyklus, Puchnerova archa a dva Rubensovy obrazy. Díla zůstala na základě dohod v expozicích jako zápůjčka.