Zájemci o současné výběrové řízení a čtyřletou zakázku mohou přihlášky podávat do 17. srpna. Hodnota zakázky vyplyne z podaných návrhů, řekla agentuře ČTK mluvčí Národní galerie (NG) Tereza Ježková.

Společnost ABAS, s jejímiž službami nebyla NG spokojená, dostávala za své služby přibližně tři miliony korun měsíčně. Výběrové řízení je podle Ježkové vypsané na stejné služby, tedy na ostrahu všech šesti objektů NG i uměleckých děl.

Národní Muzeum.
Lidé chodí více do muzeí a galerií, podívejte se kam

NG koncem února uzavřela všechny své objekty kvůli sporům s agenturou ABAS IPS Management, která hlídala budovy i umělecká díla. Ředitel NG Jiří Fajt řekl, že firma neplnila závazky a její pochybení má zdokumentována. Při ostraze prý byla poškozena vystavená díla a ostraha měla fyzické konflikty s návštěvníky. Společnost ABAS IPS Management tvrdila, že jí galerie dluží peníze a s výtkami k práci svých zaměstnanců nesouhlasila.

Společnosti ABAS střežila majetek NG několik měsíců na základě tendru v celém resortu kultury. Ministerstvo kultury po incidentu v NG uvádělo, že pošle do NG kontrolu a prověří fungování ABAS v dalších svých příspěvkových organizacích, které firma střeží.

EBA - Evropský bankovní úřad
Vláda má jasno, Praha se pokusí získat sídlo Evropského bankovního úřadu

Některé uvedly, že s ní měly také potíže. Patří k nim třeba Národní technické muzeum či Galerie Rudolfinum. Výsledky kontrol ministerstvo odmítlo ČTK sdělit.

Ostraha pro NG byla vybrána na základě zákona o zadávání veřejných zakázek a rozhodující pro zadavatele, tedy pro ministerstvo, byla nejnižší cena. Fajt i ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) konstatovali, že v případě památkových objektů a umění nevyčíslitelné hodnoty nelze toto kritérium jako nejvyšší uplatňovat.