Po víkendové přestřelce vyjádření obou stran je zřejmé, že jde o důsledek „nedohody" vedení galerie s bezpečností agenturou ABAS, která na základě smlouvy z loňského září zajišťovala střežení budov. Tím, kdo přistoupil k vypovězení smlouvy, byla v pátek agentura.

Čtěte také: Národní galerie zůstává uzavřená! Ochranka Abas odstoupila od smlouvy

Galerie by mohla otevřít v úterý

Těžko ovšem bez znalosti detailů odhadovat, na čí straně je víc pravdy. Agentura zdůrazňuje, že nedostávala za poskytované služby zaplaceno a dluh se šplhá do milionů korun – naopak galerie trvá na tom, že agentura neplnila sjednané povinnosti, takže ne vždy bylo možno otevřít všechny výstavní prostory už v minulosti (a měly být dokonce zaznamenány i případy hrubého chování k návštěvníkům). Spory podle všeho skončí u soudu.

Galerie, která jedná o zajištění ostrahy jinými společnostmi, by znovu měla přivítat návštěvníky již v úterý (pondělí je standardně zavíracím dnem). V neděli to jménem galerie uvedl vedoucí marketingu Miroslav Krupička – a znovuotevření ohlašují na 28. únor i její webové stránky. Platnost zakoupených vstupenek se prodlouží do konce května.

Knížák kritizuje současného ředitele Fajta 

Neplánované uzavření galerie, o němž se příchozí včetně návštěvníků za zahraničí dozvídali až z omluvy na dveřích sepsané v češtině a v angličtině, nenechalo chladným někdejšího ředitele Milana Knížáka. Ten práci svého nástupce Jiřího Fajta dlouhodobě kritizuje – a v uzavření všech expozic vidí potvrzení svých slov.

Má navíc za to, že došlo k popření základního poslání Národní galerie: sbírky obrovské hodnoty ochraňovat a prezentovat. „Je to další důkaz absolutní nekompetentnosti a neschopnosti Jiřího Fajta a ministra Daniela Hermana, který ho drží na ředitelském postu a odmítá respektovat kritické hlasy," komentoval Knížák víkendovou situaci pro Českou tiskovou kancelář. A má jasno: své posty by měli oba kritizovaní opustit.

Bezpečnostní agentura nabídla základní bezpečnostní ochranu objektů NG 

Sbírky výtvarných děl neměly být ohroženy v žádném okamžiku, vyplývá z vyjádření mediální zastoupení agentury ABAS IPS Management Evy Kijonkové. „S ohledem na důležitý státní zájem při ochraně hodnot spravovaných Národní galerií Praha nabídla bezpečnostní agentura ABAS základní bezpečnostní ochranu všech objektů Národní galerie Praha po dobu nezbytně nutnou," konstatovala. S vysvětlením, že jde o střežení v takovém rozsahu, aby nedošlo ke škodám na státním majetku spravovaném Národní galerií.