NG prezentuje umění shromažďované už přes 200 let v šesti pražských objektech. V Anežském klášteře je české a středoevropské středověké umění, od loňska jsou také zpřístupněny dosud uzavřené zahrady. Nedaleko v paláci Kinských je expozice umění Asie, NG ale chce dům na Staroměstském náměstí do budoucna využívat pro své výstavní highlighty.

Vlastní podobizna zvaná Lobkovická od Petra Brandla.
Národní galerie připomíná nadcházející výročí malíře Brandla

NG se chce zaměřit na stále expozice

Konala se v něm divácky úspěšná výstava Henriho Rousseaua a 26. dubna se v něm otevře výstava slavného německého umělce Garharda Richtera. Přízemí paláce s novým návštěvnickým zázemím, s novou pokladnou, infocentrem a galerijním obchodem bude k tomuto projektu částečně rekonstruováno.

Zdroj: Youtube

NG se v minulých dvou letech zaměřovala na výstavy, které měly připoutat pozornost návštěvníků. Od letošního roku se chce více zaměřit na stálé expozice a rekonstrukce sídel sbírek a jejich expozic. Po paláci Kinských mají přijít na řadu opravy paláce Šternberského, v němž je evropské umění starých mistrů.

V Salmovském paláci je výstava o Chartě 77

Od června 2018 ho lidé najdou v protějším Schwarzenberském paláci, který hostí umění baroka. Trojici objektů NG na Hradčanském náměstí doplňuje Salmovský palác, kde je aktuálně výstava o Chartě 77 a stálá expozice malířství a sochařství od klasicismu k romantismu. NG v paláci chce od června 2018 partnersky vystavit sbírky Thyssen-Bornemisza Art Contemporary, renomované kolekce současného umění.

Moderní a současné umění sídlí ve Veletržním paláci, kde lidé najdou i proslulou francouzskou sbírku. Na podzim 2018 dozná změn i expozice moderního a současného umění. Nové expozice se budou vztahovat ke stoletému výročí vzniku Československa a k 50. výročí sovětské okupace.

Výstava v Národní galerii. Ilustrační foto.
Národní galerie se opět otevírá. Spory s ostrahou ale nekončí

Výstava o umění z doby Karla IV byla loni nejúspěšnější

Výstavy pořádané NG loni patřily k nejnavštěvovanějším v ČR; v minulých letech tomu tak nebylo. Celkem si přišlo její výstavy i stálé expozice prohlédnout 712.690 lidí. O rok dříve to podle výroční zprávy NG bylo 543.308 lidí, v roce 2014, v jehož polovině nastoupil její současný ředitel Jiří Fajt, to bylo 380.231 lidí. Výstava o umění z doby Karla IV. byla nejnavštěvovanější loňskou tuzemskou výstavou, denní průměr činil 692 lidí a celkem ji vidělo 93 tisíc lidí. Stala se pátou nejnavštěvovanější výstavou středověkého umění na světě.