O její převedení do „jazyka" tanečního divadla se postará inscenační tým v čele s choreografem Janem Kodetem a režiséry Martinem Kukučkou a Lukášem Trpišovským (SKUTR), který v roce 2013 připravil úspěšného Krabata - Čarodějova učně. Další premiérou bude Multiplicity. Forms of Silence and Emptiness.

„Pod tímto tajemným názvem se skrývá hold Johannu Sebastianu Bachovi, geniálnímu novátorskému skladateli a citlivému zranitelnému člověku. O choreografii se postará proslulý Španěl Nacho Duato," řekl šéf baletu Petr Zuska, pro něhož bude nadcházející sezona tou poslední – po patnácti letech totiž z Národního divadla odchází a vedení souboru předá polskému tanečníkovi a baletnímu pedagogovi Filipu Barankiewiczovi.

Své působení na první české scéně Zuska zakončí třetí a poslední premiérou baletu v sezoně - Sólem pro nás dva, které v sobě propojuje více rovin. „Může být sólem pro vztah mezi mužem a ženou, pro člověka a jeho démona skrytého někde uvnitř, pro dospělého a dítě, kterým kdysi byl, pro mě coby odcházejícího a Filipa jako přicházejícího, ale i pro Jaromíra Nohavicu a Beatu Bocek, kteří budou v představení účinkovat," dodal Zuska.

Činohra Národního divadla

Činohra ND láká na osm premiér - konkrétně na Čechovovy Tři sestry, které nastuduje kmenový režisér Štěpán Pácl, Pýchu a předsudek britské autorky Jane Austenové pojednávající o tom, co musí člověk podstoupit, aby našel pravou lásku (režie se chopí umělecký šéf Činohry ND Daniel Špinar), či adaptaci novely Ladislava Fukse Spalovač mrtvol (do zpracování prózy, kterou díky svému filmu proslavil Juraj Herz, se pustí režisér Jan Mikulášek).

Dále se mohou diváci těšit na Lorcovu Krvavou svatbu. „Na tuto hodně zběsilou jízdu jsme oslovili už zmíněný tandem SKUTR," říká Špinar. Uvedena bude i Mlynářova opička od Václava Klimenta Klicpery. „Bude to zábava o to větší, že si ji vezme do péče mladý český komediograf a zároveň dramaturg ND Milan Šotek," slibuje umělecký šéf.

Zbývající tři novinky budou z ranku aktuálních témat - dramatik René Levinský píše pro herce Národního divadla hru Dotkni se vesmíru a pokračuj, vrcholně herecká má být podívaná australského dramatika Finegana Kruckemeyera Na moři, zírám nahoru a nakonec dojde na autorskou inscenaci Křehkosti, tvé jméno je žena, k jejímuž názvu posloužil citát ze Shakespeara.

„Bude poctou ženám. Obsadím do ní přední starší herečky ze souboru," sdělil Špinar, který bude v tomto případě spolupracovat se souborem 420people. Laterna magika pak chystá projekt Cube – univerzální představení s projekcemi, které vychází z iluzí.

Opera Národního divadla

Opera ND připraví v sezoně 2016/2017 Orffovu Chytračku a Měsíc (operní jednoaktovka autora světoznámé kantáty Carmina Burana), Reichovy Tři příběhy, Pucciniho Tosku, Donizettiho Poprask v opeře, dílo českého skladatele Jiřího Kadeřábka Žádný člověk (o okolnostech jepičího života pomníku Josifa V. Stalina nad Prahou), Krakatit podle románu Karla Čapka a Wagnerova Lohengrina.

Představení budou uvedena buď v historické budově Národního divadla, ve Stavovském divadle, na Nové scéně a nově i v Hudebním divadle Karlín, kam se část repertoáru přesune kvůli rekonstrukci Státní opery, která má trvat dva roky (v Karlíně přibude navíc v předpremiéře Offenbachův Orfeus v podsvětí).

Celosezonní předplatné bude v prodeji online a v hlavní pokladně Národního divadla od pondělí 29. února.

Čtěte také: Národní divadlo v březnu uvede balet Sněhová královna