„Luba byla velmi milá a veselá žena a herečka každým coulem. Měl jsem to štěstí, že jsem s ní párkrát v různých divadlech vystupoval a vždycky s ní bylo veselo. Asi se dožila tak krásného věku proto, že si to zasloužila," uvedl před vstupem do divadla tanečník a herec Vlastimil Harapes.

Smuteční setkání zahájila píseň Mirotický kostelíčku 

Někteří účastníci rozloučení se pozastavovali nad tím, že rakev s ostatky Skořepové není na jevišti. Tak tomu například bylo při loňském rozloučení s olympijskou vítězkou Věrou Čáslavskou nebo v minulosti při smutečních obřadech s režisérem a hercem Otomarem Krejčou nebo s herci Borisem Rösnerem a Jiřím Kodetem. Obřad v prostorách foyer je prý běžný, pokud se nepředpokládá větší účast veřejnosti. Tak tomu v minulých letech bylo například při posledním rozloučení se členem činohry české první scény Miroslavem Doležalem nebo dirigentem opery Bohumilem Gregorem.

Smuteční setkání zahájila reprodukovaná píseň Mirotický kostelíčku s hlasem Skořepové. Dále zazněla píseň Jaroslava Krčka Ze země jsem na zem přišel, skladba Franka Bridge Spring Song a členové Kühnova dětského sboru ze záznamu zazpívali Ave Maria a Adoramus Te Christe. Ve foyeru Eva Salzmannová přednesla báseň Píseň o rodné zemi od Jaroslava Seiferta.

Cítila se být součástí ND 

„Působení Luby Skořepové v Národním divadle bylo výjimečné, prožila zde celou jeho moderní historii se všemi jejími dramatickými zvraty a změnami, tvořila s mnoha generacemi tvůrců, kolegů a režisérů.

Měla věrný a opravdový vztah k této scéně a cítila se být součástí Národního divadla i mimo své pracovní povinnosti," řekl ve svém projevu Jan Burian, ředitel ND, v němž Skořepová za 68 let vytvořila na 140 rolí. Dodal, že Skořepová měla jako každá dobrá herečka charakteristický dobře rozpoznatelný projev a zajímala se nejen o divadlo, ale i celý okolní svět.

Bývalý ředitel ND ocenil její humor 

Skořepovou jako spisovatelku připomněla Taťjana Medvecká četbou z její knihy nazvané Nebe, peklo, ráj, která vyšla v roce 1999 a v níž autorka přiblížila odvrácenou stranu herecké slávy.

Ředitel činohry ND Michal Dočekal poté ocenil Skořepové humor a smysl pro nadsázku. „Díky za to, že jste mi v práci předvedla, že po všech zkušenostech a úspěších může mít člověk chuť poznávat nové," prohlásil.

Skořepová účinkovala i v Divadle v Řeznické

Loučení s populární herečkou zakončila audionahrávka s jejím hlasem. Poté zaměstnanci pohřební služby za potlesku přítomných vynesli rakev špalírem smutečních hostů. Obřad končící za zvuku pozounů hrajících z prvního balkonu na několik minut zastavil provoz na Národní třídě.

Skořepová, která mnoho let účinkovala také v Divadle v Řeznické, více než stovku dalších rolí ztvárnila ve filmu a v televizi. Zabývala se také odhalováním tajů přírody, astrologií, numerologií, sbíráním léčivých bylin či polodrahokamů.

Čtěte také: V Národním divadle se koná poslední rozloučení s Lubou Skořepovou