Po celé odpoledne až do pozdního večera se tu představovala vzdálená a poměrně málo známá kultura polynéských ostrovů, jakými jsou ostrovy Cookovy, Havaj, Tahiti či Velikonoční ostrov. Přiblížily ji ukázky tahitského i havajského tance, polynéská módní přehlídka a projekce filmových dokumentů. K chuti přišly ochutnávky tropických koktejlů a exotických dobrot. Jednotlivé stánky nabízely například havajské dortíky s ananasem, kokosový olej, mouku či kávové speciality. Poslední akcí celodenního programu byla večerní polynéská ohnivá show.

„Tento festival je posledním z letního cyklu Barevné nádvoří, kterým Národní muzeum seznamuje českou veřejnost druhým rokem s mimoevropskými kulturami a tradicemi. Představilo tak už například kulturu japonskou, latinskoamerickou či v polovině srpna kulturu indickou. Vstup byl pokaždé zdarma," řekla novinářům Lucie Broncová z Národního muzea.

Taneční představení i workshopy

Všechna taneční představení a workshopy vedly členky tanečního souboru Trn v oku, který se specializuje na programy a tance Asie, Oceánie a Polynésie. Choreografie a související programy nastudovala Ajna Kenningová, která většinu lokací navštívila a tance studovala u předních pedagogů i místních tanečníků. Kostýmy tanečnic ozdobené květy a peřím se drží původních a tradičních předloh jednotlivých kulturních regionů.

Zájemci si mohli vyrobit i takzvané pareo – druh dámského oblečení známý po celém světě pod různými jmény. V Polynésii je typickým oděvem například na Tahiti, Havaji nebo na Samojských ostrovech. Během workshopu si vybranou látku ozdobili razítky s havajskými motivy, následní módní přehlídka je naučila, jak pareo správně zavázat.

Tajemství Velikonočního ostrova poodhrnula přednáška doplněná výsledky nejnovějšími výzkumy a teoriemi předních světových archeologů a vědců. Taneční ukázky a hudba dokumentovaly unikátní a vlivem dlouholeté izolovanosti i původní rapanujskou kulturu.