„Čekají nás tři dny úžasné hudby," uvedl zakladatel festivalu, uznávaný jazzový kytarista Rudy Linka.

Kompost 3 pocházející z vídeňského třetího obvodu, což je dělnická rezidenční čtvrť, hrají v sestavě Martin Eberle (trubka, snižcová trubka, křídlovka), Benny Omerzell (klávesy, piano), Manu Mayr (baskytara, kontrabas) a Lukas König (bicí, perkuse, syntezátory). Kapela zahrála skladby ze své třetí studiové desky Ballads for Melancholy Robots. Vystoupení v počasí hrozícím deštěm sledovaly stovky posluchačů, z větší části zahraničních turistů.

Hvězda večera i celého festivalu Blanchard si odbyl debut na počátku devadesátých let. Jeho sólovou tvorbu zejména v počátcích charakterizují odkazy na styl a zvuk jazzových comb šedesátých let. Za vyvrcholení této Blanchardovy tvůrčí periody lze považovat album Wandering Moon z roku 2000. V anketě časopisu Down Beat se umístilo první v kategorii Album roku; Blanchard opanoval i další dvě kategorie – osobnost a trumpetista roku.

Aktuální Blanchardovo album se jmenuje Breathless. „Když jsem vyrůstal, poslouchal jsem hodně Head Hunters a Weather Report, což na mne mělo velký vliv. Vždycky jsem poslouchal groovy: Jimi Hendrixe, Parliament Funkadelic a později Prince a D'Angelo nebo ještě později, co dělal (trumpetista) Russell Gunn. Ale až doteď jsem to nikdy nezkusil," řekl k nahrávce.

Soutěže JazzPrix a Bohemia Jazz Award

Na festivalu byla předána cena vítězi soutěže JazzPrix festivalu Bohemia JazzFest, kterou se stala Kristin Barta, vlastním jménem Kristýna Bártová, jazzová klavíristka, skladatelka a hudební pedagožka. Soutěž se koná každý rok a je otevřená všem muzikantům do 35 let se stálou adresou v České republice. Od roku 2008 organizátoři udělují za umělecký přínos a popularizaci jazzové hudby některému z vynikajících světových jazzových umělců mezinárodní cenu Bohemia Jazz Award. Letos ji obdržela kapela Yellowjackets.

Na Staroměstském náměstí v Praze se posluchači mohou těšit na festival třídenní až do 15. července. Poté jsou na programu koncerty v Liberci (16. července), Brně (17. července), Písku (18. července) a Prachaticích (19. července). Pořadatelé očekávají celkem účast přibližně 90 tisíc návštěvníků. Vstup na všechny akce je zdarma.

Více informací naleznete ZDE.