Program 28. června13.00 - 13.40 Žižkovanka
13.50 - 14.30 Babouci
14.40 - 15.20 Gloria
15.30 - 15.40 křest stolního kalendáře 2015
15.40 - 16.10 produkce Křižíkovy fontány
16.10 - 16.50 Krajanka
17.00 - 17.50 Křídlovanka

Program 29. června
13.00 - 13.40 Mělničanka
13.50 - 14.30 Jihočeští rodáci
14.40 - 14.50 křest stolního kalendáře 2015
15.00 - 15.30 produkce Křižíkovy fontány
15.30 - 16.10 Krajanka
16.10 - 16.50 Josef Zíma
17.00 - 17.50 Veselka

„Festival je jedním z největších tohoto žánru u nás. Během sedmnácti ročníků zhlédlo na 67 tisíc spokojených diváků vystoupení 152 orchestrů z Čech, Moravy, Německa, Holandska, Belgie, Itálie, Švýcarska, Rakouska, Norska, Slovenska a Francie," sdělil pořádající Václav Hlaváček.

Dvoudenní festival na Výstavišti

V sobotu 28. června potěší milovníky dechovky Žižkovanka Petra Soviče, nejstarší jihočeská dechovka Babouci, kyjovská Gloria Zdeňka Gurského, Krajanka a na závěr prvního dne vystoupí Křídlovanka. V neděli 29. června bude hrát Mělničanka, Jihočeští rodáci, Krajanka, Josef Zíma a Veselka Ladislava Kubeše. V rámci nedělního vystoupení převezme Josef Zíma ocenění za celoživotní přínos dechové hudbě.

Na každý den pořadatelé připravili také produkci Křižíkovy fontány s originální hudbou, křty nových CD Krajanky a stolního kalendáře Dechové orchestry 2015. Protože se plánuje oprava fontány, mají návštěvníci možnosti ji ještě spatřit.

Hlavními pořadateli jsou Brigita a Václav Hlaváčkovi 
z Krajanky. Tuto dechovou kapelu založili už v roce 1991 a vystupovali s ní v několika desítkách televizních pořadů. Krajanka odehrála více než 1500 koncertů u nás i v zahraničí. Od jejího založení v roce 1991 je kapelníkem Václav Hlaváček, sólisty Krajanky jsou Brigita Hlaváčková, Jiří Škvára a Vratislav Velek. 


V roce 2009 byla Krajanka spolupořadatelem 10. Mistrovství Evropy dechových hudeb. Umělecká agentura Briva a Krajanka jsou pořadateli Dechparád v Jizerném Vtelně a Kněževsi u Rakovníka, které se uskutečnily také letos v červnu. Festival v Praze tradičně uzavírá maraton ve středních Čechách.

Hraj kapelo, hraj pořádá Umělecká agentura BRIVA, Sdružení dechových orchestrů ČR a NIPOS - Artama Praha. Festival se koná za finanční podpory Hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Nadace Český hudební fond, Nadace život umělce a OSA. Festivalem budou provázet Karolína a Martin Hlaváčkovi.

Prodej vstupenek je možný pouze přímo na místě. Vstupné na každý den je 150 korun. Festival se koná za každého počasí.

Profily dechových kapel

Žižkovanka

Žižkovanka Petra Soviče se řadí mezi nejstarší dechové orchestry u nás. Byla založena v roce 1971 trumpetistou Josefem Jelínkem. Orchestr si celkem rychle získal své skalní příznivce a začal hrát po známých pražských scénách - Vlachovka, Ořechovka, U Zábranských, v Národním domě na Žižkově, v Hotelu Tichý na pražském Žižkově nebo v KD Vltavská, kde Žižkovanka hrála bez přestávky 22 let. Za svou existenci odehrála celou řadu vystoupení po celé ČR, ale také v zahraničí.

Babouci

Babouci se pyšní titulem nejstarší jihočeské dechovky, která bez přestání stále vystupuje po celé České Republice i v zahraničí. Rokem vzniku této kapely je rok 1868, v roce 2014 slaví 146 let trvání. 
V roce 1968, v roce stého výročí nepřetržité existence Babouků, byl do čela postaven dosavadní hráč tenoru Václav Rožboud z Němčic a od 2002 je kapelníkem hráč na Es-klarinet Petr Shýbal z Lišova. Babouci i nadále udržují původní styl kapely a zpívají sami bez sólových zpěváků.

Gloria

Dechová hudba Gloria vznikla v roce 1994 jako kapela stejnojmenného hudebního vydavatelství a nakladatelství 
v Kyjově. Je to profesionální soubor známý nejen u nás, ale především v zahraničí. Kapelníkem je trumpetista a hudební skladatel Zdeněk Gurský. Za dobu svého působení nahrála více než 30 hudebních nosičů. V posledních letech také pět CD u německých vydavatelství KOCH Music a Bogner Records. Gloria je Mistrem Evropy dechových hudeb z roku 2000.

Křidlovanka

Dechovou hudbu Křídlovanku založil v roce 2001 trumpetista Michal Chmelař. Svůj první úspěch kapela slavila již v roce 2003 na mezinárodní soutěži Vejvodova Zbraslav, kde hned napoprvé získala absolutní vítězství. Největšího úspěchu kapela dosáhla v letech 2008 a 2012, kdy zvítězila na Mistrovství Evropy v interpretaci české a moravské dechovky v Holandsku a Švýcarsku. V jejím repertoáru najdeme nejen klasickou českou dechovku, ale také koncertní a taneční skladby.

Mělnička

Orchestr založil v roce 1938 skladatel a dirigent Vladimír Adamský. Po válce se do čela orchestru postavil Jan Bodanský a v roce 1958 František Šťastný starší. Od něho převzal post kapelníka syn František Šťastný ml., který vede soubor do dnešních dnů. Mělničanka je neodmyslitelnou součástí kulturního života 
v Mělníku a jeho okolí. Orchestr interpretuje skladby českých a moravských autorů. V posledních letech se také orchestr účastní několika festivalů dechových hudeb.

Jihočeští Rodáci

Začátky této dechovky sahají až do roku 1951, kdy byla založena skladatelem Ádou Kubatou. Pod názvem Kubatova dechovka národního podniku IGLA působila kapela do roku 1972. S novým názvem Iglovanka dosáhla velké popularity doma i v zahraničí. Byla stálým hostem českobudějovického rozhlasu, kde natočila na 160 lidových písniček 
a skladeb od renomovaných autorů. V roce 2003 odchází zpěváci a téměř všichni muzikanti. Vzniká kapela s novým názvem Jihočeští Rodáci.

Josef Zíma

Zpěvák a herec Josef Zíma, po rodičích Jihočech, se do srdcí nejen milovníků dechové hudby zapsal nezapomenutelnou rolí krále Radovana z filmu Princezna se zlatou hvězdou, desítkami písniček, které nazpíval s tanečními orchestry a od sedmdesátých let i s dechovými kapelami, mnoha rolemi ve filmech i na divadelních scénách a v neposlední řadě i jako moderátor rozhlasových a televizních pořadů. Poprvé se prosadil v roce 1958 s hitem Jiřího Suchého Blues pro tebe.

Veselka

První deska Veselky vyšla 
v roce 1985 a nesla romantický název Nad Lužnicí svítá. Líbila se tak, že zanedlouho vyšla v USA. Dosud kapela vydala přes padesát alb. Veselka dvakrát vyrazila do Spojených států a mnohokrát do Švýcarska, Rakouska, Německa a Holandska. V Rakousku zaujala kapela přední vydavatelství Koch International a do dnešního dne v tomto vydavatelském domě vyšlo šest jejích CD. Veselka se pyšní dvěma platinovými deskami a třemi zlatými.

Čtěte také: S Krajankou a Josefem Zímou na Křižíkově fontáně