Každý, kdo si na HitHitu přispěním ve sbírce koupí svůj buben, si na něj pak může přijít vybubnovat svůj osobní postoj spolu s Davidem Kollerem, Jaroslavem Kořánem, Milošem Vacíkem nebo Alanem Vitoušem a dalšími.

„Velice nás těší takový zájem o Bubny. Studenti pražských škol už jich vyrobili téměř 300. V současné chvíli řešíme, jak počet navýšit, aby si mohlo přijít zabubnovat opravdu co nejvíce lidí. Zároveň vyzýváme všechny, pokud si nekoupí bubny ve sbírce, ať si přinesou vlastní a připojí se k našemu rytmu," uvedl Pavel Štingl, organizátor akce.

16. říjen je výroční den prvního židovského transportu z Prahy, který byl vypraven roku 1941. Veřejné setkání - happening bez patosu a pokládání věnců, bude vzpomínkou na 50 tisíc deportovaných obyvatel Prahy a apelem k postoji mlčící většiny, která tomu přihlížela.

Nastolení rytmu

Happening se uskuteční za účasti osobností hereckého světa a známých bubeníků (David Koller, Miloš Vacík, Alan Vitouš, Jan Červenka). Ti nastolí rytmus, ke kterému se budou moci připojit všichni a společně tak vybubnovat svůj postoj k tichu v nesprávnou chvíli.

Známí herci pražských divadel (Bára Hrzánová, Ondřej Vetchý, Václav Vydra a další) budou citovat z textů, které pro bubnování napsali a vybrali členové PEN klubu.

Na výrobu bubnů uspořádali organizátoři sbírku na hithit.cz s názvem Bubnování pro bubny, kde může každý přispět a koupit si tak svůj buben, na který potom spolu s ostatními vybubnuje svůj osobní postoj k tichu mlčící většiny.

Památník ticha

Na nádraží Praha-Bubny, vzniká Památník ticha, místo pro veřejný dialog o odkazu obětí, motivech pachatelů, a především o zásadní roli mlčící většiny v dobách, kdy se pasivita stává obecným ohrožením.

Bubnování pro Bubny je další z řady akcí, které filozofii vznikajícího památníku přibližují veřejnosti. Praktickou prezentací budoucí expozice bude miniexpozice „Fragment Památníku ticha" bude na deset dní otevřen v nádražní hale k výročí prvního transportu.

Čtěte také: Socha na nádraží Bubny připomíná transporty Židů