„Je to pro mě zajímavá zkušenost, natáčíme už měsíc a půl. Filmařina je od sportu odlišný svět, ale každý má něco pro sebe," řekl Hradilek ČTK. Snaží se svého hrdinu, který skutečně existoval, jmenoval se Josef Smítka a byl přední horolezec, ztvárnit co nejpřirozeněji, jak to skutečně cítí.

„Zkušenost s lezením jsem nějakou měl už předtím, na pískovci jsem ale lezl jen jednou. Trochu mě to nakoplo, abych se zase na skály vrátil," dodal sympatický kajakář, jemuž natáčení prý sportovní kariéru neohrozí. „Jak mám volnou chvíli, jsem na vodě, a snažím se hýbat vlastně pořád. Sport dělám už téměř dvacet let, takže mi dvouměsíční výpadek tolik chybět nebude," vysvětlil.

Hudbu k filmu složí Radůza, s premiérou se počítá v květnu 2016. Na plátně se vedle Hradilka objeví například Vica Kerekes, Jan Budař, Miroslav Etzler a Petr Šmíd.

Nápisy v němčině

Snímek se začal točit koncem září v Tatrách. V neděli se před kamerou odehrávala scéna odjezdu nuceně nasazených na práce do Německa. Právě Smítka z transportu utekl a skrýval se v horách. Filmaři nástupiště „vyzdobili" nápisy v němčině, dobovými plakáty i historickými železničními vozy.

Snímek vzniká v česko-slovenské koprodukci. Technicky složité horolezecké scény vznikly v tatranských podmínkách a v prostředí skalních měst Českého ráje. Podle výkonného producenta Stanislava Schneeweise vyžadovaly dokonalou přípravu nejen herců, ale prakticky všech členů týmu. Podílely se na nich tři filmové štáby režisérů Petera Pálky, Lordana Zafranoviče a Daniela Krzywoně.

O přátelství a naději

Tenkrát v ráji, příběh o Joskovi Smítkovi, není jen vyprávěním o přátelství na laně v těžkých dobách německé okupace. Je především o víře v lepší budoucnost. Příběhem naděje, která neumírá. Hlavní hrdina byl vrcholovým sportovcem i přesvědčeným antifašistou, který se dokázal postavit okupačnímu režimu.

Podle scénářů Josefa Urbana vznikly například celovečerní snímky Habermannův mlýn Juraje Herze, Na vlastní nebezpečí Filipa Renče či 7 dní hříchů Jiřího Chlumského. Snímek vzniká v produkční filmové a televizní společnosti DP Film.