Na Mezinárodní festival nového cirkusu a divadla Letní Letná se v příštích dnech chystá hlavní hvězda - francouzský soubor Les Colporteurs, který patří k nejžádanějším novým cirkusům současnosti.

Od 28. srpna do 2. září uvede ve vlastním chapiteau šestkrát představení Le fil sous la neige (Drát pod sněhem), které je založeno na mistrovské akrobacii na visutém laně, respektive ocelovém lanku o průměru pouhých 12 milimetrů. Osm těchto téměř neviditelných vláken je napjato ve výšce 70 centimetrů až 6 metrů nad zemí.

Na ně se vydává sedm špičkových akrobatů, aby nabídli devadesátiminutovou podívanou plnou nebezpečí, touhy, poetiky, harmonie i křehkosti. Celkový dojem produkce ještě umocňuje živá hudba.

Touha opět chodit

Le fil sous la neige je vůbec prvním představením v historii tohoto divadelního žánru, které je zcela založeno na této technice. Autorem a režisérem je Antoine Rigot, jedna z klíčových postav nového cirkusu – například spoluzakladatel souborů Cirque du Soleil či Voliere Dromesko. Jeho pád s vážnými následky před šesti lety a touha naučit se opět chodit se staly inspirací pro vytvoření tohoto díla.

Rigot je zároveň zakladatelem a uměleckým ředitelem souboru Les Colporteurs, který do České republiky zavítá vůbec poprvé. Na Letní Letnou přijíždí v rámci evropského turné ze Švédska. „Život je tajemství,“ říká ke vzniku představení Antoine Rigot, a pokračuje: „Po dvaceti letech, kdy jsem zdokonaloval své mistrovství v chůzi na visutém laně, se mi stala vážná nehoda… neočekávaná a nezvratná. Když jsem po roce opět začal cítit své nohy, vrátily se mi první náznaky rovnováhy. Mým cílem se stalo znovu se naučit chodit, znovu se vydat vpřed, znovu se procházet životem.“

Spolu s mladými akrobaty vytvořil představení, které dle jeho slov odráží emoce, překážky a výzvy, na které narážíme v našem životě.

Vstupenky na Les Colporteurs jsou k dostání ve festivalové pokladně, která je otevřena každý den od 10 do 22 hodin (telefony – 733 252 721 nebo 773 976 059) a také v síti Ticketpro.

Druhý týden festivalu také nabídne ještě dnes česko-francouzský soubor Décalages založený Seiline Vallée a Salvim Salvatorem v roce 2007. Jejich představení Posedlost kombinuje prvky divadla, tance a vzdušné akrobacie na provazové stěně.

Pohádky i představení pro dospělé

Kromě těchto souborů nabízí Letní Letná tradiční maratón pohádek až 5x denně (například soubory Buchty a loutky, Teátr Víti Marčíka, Divadlo Minor či ANPU) a představení pro dospělé (například divadlo VOSTO5, Krepsko či Jakub Folvarčný). V druhé polovině festivalu zpestří krátkými etudami úvod vybraných představení australská loutkářka a performerka Megan Cameron.

Celkově se Letní Letné, která trvá do 2. září, zúčastní přes 30 divadel, která uvedou přes 90 představení. Festival rozprostírá svůj svět z větších či menších cirkusových a divadelních stanů na tradičním místě u Hanavského pavilonu a Kramářovy vily nedaleko zastávky Chotkovy sady.

Vstupenky na všechna představení jsou k dostání, jejich cena sahá od 60 Kč (dětská) do 490 Kč (Les Colporteurs). Veškeré informace a podrobný program najdou zájemci na www.letniletna.cz.