Někdejší císař a král se na Hrad vrátí úderem desáté hodiny, kdy se také turistům znovu otevřou hlavní návštěvnické objekty Hradu.

V průvodu doprovázejícím Karla IV. budou jeho rodiče Jan Lucemburský a Eliška Přemyslovna, chybět nebudou ani čtyři Karlovy manželky, tedy Blanka z Valois, Anna Falcká, Anna Svídnická a Eliška Pomořanská, nebo první pražský arcibiskup Arnošt z Pardubic.

Průvod vstoupí na Hrad poprvé v 10 hodin z Hradčanského náměstí, pokračovat bude přes první, druhé a třetí nádvoří, kde hlavní historické postavy na pódiu vystoupí s inscenací komentující Karlův život. Celá akce se bude opakovat ve 14.30 hodin.

Na třetím nádvoří během dne bude hrát Hudba Hradní stráže, vystoupí skupina historických tanců a pěvecké soubory. V Nejvyšším purkrabství návštěvníky čeká ohňová show a kejklíři.

Karel IV., křtěný Václav, se narodil 14. května 1316. Byl jedním z nejvzdělanějších a nejschopnějších panovníků středověku. Na český trůn usedl v roce 1346 po smrti svého otce Jana Lucemburského a dovedl zubožené české království jako císař Svaté říší římské mezi nejmocnější státy v Evropě. Založením první univerzity ve střední Evropě učinil z Prahy středisko vzdělanosti a kultury. Karel IV. byl nejen obratný státník, ale i podporovatel vědy a umění a vysloužil si tak přezdívku Otec vlasti.

Klenoty budou vystaveny zdarma

Letošní turistická sezona se po celé republice nese v duchu rodu Lucemburků. Středobodem oslav bude hrad Karlštejn, kde bude hlavní událostí výstava Karlštejnský poklad, která začíná v květnu.

Pražský hrad změnil koncepci své hlavní výstavy, která má letos připomínat 700. výročí narození Karla IV. Jejím zlatým hřebem mělo být výjimečné vystavení Svatováclavské koruny s replikami královských insignií z doby gotické v Císařské konírně a výstava se měla konat ve zvláštním režimu omezujícím příliš vysoký počet diváků.

Hrad se ale údajně pro velký zájem veřejnosti rozhodl vystavit klenoty, tedy korunu s jejími novodobými doplňky, tradičně zdarma ve Vladislavském sále, jak tomu bývá u příležitosti prezidentské volby. Klenoty budou mimořádně vystaveny 15 dní v termínu od 15. do 29. května.

Pražský hrad je vůbec nejnavštěvovanějším turistickým cílem v Česku. Loni od dubna do září si jej přišlo prohlédnout 1,199.301 platících návštěvníků, což bylo meziročně o 16 procent víc. Hlavním lákadlem Hradu, kam každoročně míří turisté z celého světa, jsou Katedrála svatého Víta, Starý královský palác s Vladislavským sálem a expozicí Příběh Pražského hradu, Bazilika svatého Jiří a Zlatá ulička. Základní kámen katedrály položil v roce 1344 na Pražském hradě právě Karel IV. se svým otcem.

Čtěte také: Oblíbená Valdštejnská zahrada po zimě opět otevřela brány