Výstava je spojená s třístým výročím narození Marie Terezie

Jedinečná je především tím, že návštěvníci mají podle doby kvetení rostlin na její zhlédnutí pouhých deset dní.

Při vstupu do prostor její první části omámí návštěvníky vůně téměř čtyř tisíc kvetoucích rostlin. Na výstavě pracovali zahradníci už od září loňského roku, a aby se dobře načasovala doba kvetení na výstavu, museli mimo jiné rostliny střídavě přenášet z tepla do zimy.

„Letos se zahradníkům podařilo přirychlit také řebčík královský, což je velmi náročná, typicky barokní rostlina," uvedl historik umění a kurátor sbírek Pražského hradu Jaroslav Sojka. Naleznete zde ale také střeličníky, klívie, a protože je předjaří, tak i tulipány. Proč mají ale květiny tak zásadní význam? „Květina byla dříve diplomatickým darem a znamenala nějaké písmeno v abecedě. Byla tedy jakousi květomluvou," vysvětlil Sojka.

Dominantami druhé části výstavy jsou sochy znázorňující zápasící giganty. Habsburkové totiž svůj původ odvozovali právě od Herkula.

Nepřehlédnutelnou je i rokoková souprava v rohu místnosti.

Motivy vystihují dobu za vlády Marie Terezie. K vidění jsou růže, máky, zimolez ale i papoušci, jestřábi a bažanti.

Nad pohovkou se pak nachází obraz rodiny Marie Terezie. „Je tam se svými jedenácti dětmi, které přežily choroby tehdejší doby," komentuje dílo kurátor.

Jediná vládkyně na českém trůnu 

V letech 1755 až 1773 přestavěla Marie Terezie Pražský hrad na rezidenční zámek. „Udělala ho moderním a pohodlným pro všechny další generace," tvrdí kurátor. Kdyby podle něj Hrad nebyl takto přestavěn, nemohl by být v budoucnu užívaný například Františ-kem Josefem I. nebo T. G. Masarykem. „V 19. i 20. století se dělaly jen dílčí úpravy, silueta Hradu ale zůstala tereziánská," říká Sojka.

„Byla to jediná vládkyně na českém trůnu jako samostatná královna, která svého manžela věrně milovala. Ačkoli on jí věrný nebyl, což přirozeně jako každá žena těžce nesla," podotýká kurátor.

A opravdu byla Marie Terezie tak věrná žena? „Dobrá, měla barona Trencka. Každý se přece dokáže na chvíli zamilovat, otázkou ale je, zda tímto citem neohrozí stát," dodává historik Sojka.