Pět družiček v navlas stejných růžových šatech, s růžovou mašlí ve vlasech a růžových botkách na vysokých podpatcích. Inscenace je postavena na zvyku oblékat všechny družičky do shodných šatů. „Tradice vzešla z pohanského zvyku, v dnešní době už jsou stejné šaty družiček jen součástí svatební dekorace," uvádí dramaturgyně představení Adéla Šotolová.

Hra se odehrává uvnitř domu nevěsty, v ložnici. Za ní postupně přicházejí všechny družičky, a ačkoli se zpočátku nemusí, začínají se postupem času sbližovat. „Je to komická hra, která má ale i sentimentální nádech," podotýká režisér inscenace Jan Jirků.

V hlavních rolích se představí herečky z Fidlovačky tři zdejší „stálice" Sandra Pogodová, Marie Doležalová a Martina Šťastná a dvě nové členky hereckého souboru Aneta Krejčíková a Tereza Martinková.

Vedle ženského obsazení se ve hře objeví také jedna mužská role, ceremoniáře Trippa představí Petr Batěk. „Na svatbě vždycky vyniká nevěsta a v této hře jsou samé ženy, abych mohl vyniknout já," směje se herec.

„Výborně jsme se sčuchli jak s holkami, tak s Petrem, který je s námi v šatně. Já navíc hraji vůbec poprvé lesbu a je to báječné," podotýká své dojmy jedna z družiček Sandra Pogodová.

Všechny herečky si pak stýskají, že jedinou nepříjemností, kterou jim hra přináší, jsou vysoké podpatky, ve kterých musí vydržet po celé představení. „Zrovna včera jsem si říkala, proč mě tak bolí kolena, levé mám úplně nateklé. Pak jsem přišla na to, že je to z toho jak při zkouškách balancuji na podpatcích a kolena tak zatěžkávám," říká další představitelka družičky Martina Šťastná. Zároveň přiznává, že bude hrát poprvé v inscenaci, kde má být celou dobu opilá.

Představení má premiéru 19. prosince na scéně Komorní Fidlovačky.

Rozhovor s herečkou Anetou Krejčíkovou:

"Šaty mě tentokrát jen rozčilují"

Dvaadvacetiletá Aneta Krejčíková je od letošní sezóny novou posilou v hereckém souboru Divadla Na Fidlovačce. Diváci ji znají také ze seriálů Ulice, Cesty domů, nebo z filmu Láska je láska, kde ztvárnila jednu z hlavních rolí. Do první role v novém angažmá obsadil herečku režisér Jan Jirků, a to do postavy jedné z pěti družiček v představení Pět ve stejných šatech.

Herečka Aneta Krejčíková

Jak se sžíváte s novým angažmá?

Vzhledem k tomu, že jsem hned začala zkoušet představení s režisérem Janem Jirků, se kterým se dobře znám a se kterým si lidsky i umělecky rozumím, je to pro mě daleko jednodušší. Dělali jsme společně Mafiánskou operu v Akropoli. Skvělé jsou i holky, se kterými hrajeme Pět ve stejných šatech, výborně si rozumíme a jsou pro mě i inspirativní jsem moc ráda, že jsem tu potkala například Sandru Pogodovou.

Takže se na představení, které bude mít premiéru těsně před Vánocemi, těšíte?

Moc. Vždycky jsem zvědavá, co na to řeknou diváci. Jak vezmou a pochopí ty nápady, které se vymyslí. Často se stává, že něco nazkoušíte, pak je premiéra a vy tu svoji repliku řeknete s významem, s jakým jste ji v životě neřekla, a je to tam. A to díky publiku, které vás k tomu nasměruje.

Hrajete jednu z pěti družiček, byla jste ve svém životě někdy za družičku?

Nebyla jsem nikdy družička ani v osobním, ani v hereckém životě.

Máte na sobě velmi výstřední šaty, pomáhá vám kostým v roli?

Kostým mi většinou v charakteru role velmi pomáhá. V tomhle případě ale šaty fungují přesně obráceně. Rozčilují nás, tím spíš moji postavu, kterou představuji. Hraji sestru nevěsty, která je z movité rodiny, je na všechny nazlobená, všechny má za pokrytce… Na svět se nedívá s odstupem, všechno ví nejlíp a je taková ještě nedospělá.

Už máte vyhlídky na nějaké další inscenace Na Fidlovačce?

Dostala jsem nabídku, v lednu začnu zkoušet s Maruškou Doležalovou na velké scéně hru Eva tropí hlouposti.