Muzeum v blízkosti Karlova mostu je podle kurátora Michala Cihly významným místem pro expozici i vzhledem k tomu, že řád křižovníků v objektu sídlí téměř 800 let. Historii někdejšího konventu a klášter křižovníků přiblíží lidem tři modely, které zachycují vývoj tamního areálu od původní gotické podoby až po barokní přestavbu, řekl ve čtvrtek Cihla.

Čtěte také: Reliéf zobrazuje Ježíše Krista před zatčením

Schránku sv. Anežky půjčil na výstavu jeden z křižovníků

Za nejstěžejnější z vystavených předmětů považuje ale relikviář svaté Anežky. Na světě jsou pouze tři. Jeden je ve španělském klášteře El Escorial a dva v Česku, přičemž jeden z nich je v pražském kostele svatého Františka na Křižovnickém náměstí. Schránku s relikvií sv. Anežky půjčil na výstavu podle kurátora jeden z křižovníků.

Prostřednictvím dalších historických nebo církevních předmětů, které zapůjčili křižovníci, pražské arcibiskupství, muzeum hlavního města nebo Národní muzeum, se mohou návštěvníci seznámit i s počátky křižovnického řádu, jeho činností nebo jeho patrony.

Anežka se stala první českou světicí 

Prohlédnout si tak mohou monstranci svaté Barbory, která je patronkou křižovníků, nebo obraz od neznámého autora z roku 1600, který zpodobňuje založení řádu.„Je to vzácná věc, která nebyla ještě uvedena," uvedl Cihla. Vystaveny jsou i portréty velmistrů řádu, kteří byli současně i pražskými arcibiskupy.

Autoři expozice nezapomínají ani na duchovní a kulturní vazby v Evropě v době Anežčina života a zmiňují v této souvislosti významné ženy té doby, které zakládaly kláštery. Nechybí ani připomínka svatořečení Anežky papežem Janem Pavlem II. v listopadu 1989. Stala se tak první českou světicí od roku 1720, kdy byl kanonizován Jan Nepomucký.

Anežka vstoupila do řádu sv. Kláry

Anežka Přemyslovna (Anežka Česká) se narodila asi 20. ledna 1211 jako nejmladší dcera krále Přemysla Otakara I. a jeho druhé ženy Konstancie Uherské. V roce 1231 začala budovat na pozemcích u Vltavy, jež jí daroval její bratr Václav I., mužský klášter minoritů a ženský klášter klarisek.

V roce 1234 složila řeholní sliby a jako první královská dcera vstoupila do řádu sv. Kláry. Několik měsíců poté se Anežka stala z rozhodnutí papeže abatyší kláštera Na Františku, kterou byla až do své smrti 2. března 1282.