Nejvyšší vyvolávací cenu bude mít Zátiší s pomerančem od Emila Filly, a to 2,2 milionu korun. Jde o dílo jednoho z nejlepších malířů všech dob a vyznavače kubismu. Obraz pochází ze soukromé sbírky, díla Filly jsou zastoupena ve sbírkách Národní galerie v Praze a v dalších státních galeriích po celé Evropě.

Kandidáti prezidentských voleb ve Francii.
Paříž ve stínu teroru. Francie jde k volbám s armádou v zádech

TROJICE DĚL OD ŠPÁLY

Galerie do nedělní aukce zařadila také tři díla Václava Špály z různých období jeho tvorby. Jde o obraz Kytice z roku 1924. Další Špálovo dražené dílo, Zátiší, se datuje do roku 1937. Třetím dílem slavného autora jsou Blatouchy ve džbánu z roku 1941. Malířovy smysly tu zlákaly jarní blatouchy, jejichž lesklé, sytě žluté květy zdobí na jaře nejeden kout naší vlasti. Prvním majitelem tohoto obrazu byl sběratel a obchodník s uměním, první ředitel brněnského Domu umění, František Venera.

Galerii ART Praha se do aukce podařilo získat také mistrnou a vzácnou práci Jana Preislera, jednoho z nejvýznamnějších představitelů takzvané generace devadesátých let, proslulého umělce secesního symbolismu. Plátno Dívka v modrém dokončil v roce 1902 a lze ho považovat za jednu ze studií k obrazu „Pohádka" inspirovaného básní Antonína Sovy „Princezna Lyoleja". Konkrétně k verzi, která se dnes nachází ve sbírkách Galerie výtvarného umění v Ostravě. Rusovláska zasněného výrazu je oděná do dlouhých modrozelených šatů dle dobové módy. Je umístěna v neutrálním, jen lehce naznačeném prostoru, který se ve finální verzi proměnil v tajemné prostředí ztichlého zámku.

Ovocnáři bojují s mrazem pomocí zadýmení.
Poručme mrazu! Sadaři chrání úrodu mlhou

VÝSTAVA NA STAROMÁKU

V aukci se objeví také díla Jana Baucha, Františka Vobeckého, Václava Radimského a Martina Benky. Celkově se bude v neděli v Hotelu Hilton Praha dražit více než 300 obrazů a uměleckých děl. Katalog je dostupný na internetových stránkách aukční síně. Předaukční výstava se koná v prostorách Galerie ART Praha na Staroměstském náměstí. Je přístupná denně od 10.30 do 19 hodin. (sul)