Sasha Waltz a Ohad Naharin se postarají o hlavní události sezóny, středně velké soubory či osobnosti vysokého renomé jsou zastoupeny jmény Mossoux-Bonté, Liquid Loft a Olga de Soto. Nezbytnou součástí programu je představení mladých talentů, uváděná v rámci Evropských tanečních laboratoří, ale také společně s českými umělci v regionech. Nebývale pestrý je doprovodný program ve veřejném prostoru VEN.ku TANCI a akce pro děti.

Vysoce kvalitní zahraniční program vybírá Umělecká rada ze stovek nabídek. Řadu produkcí vidí její členky živě díky účasti na mezinárodních festivalech, platformách a v porotách významných soutěží. Prestižní tělesa sleduje Umělecká rada cíleně řadu let. Zúžit pak program na desítku inscenací je vždy těžké a ještě složitější jednání se týkají podmínek a financí. Jednoznačná kvalita i odvaha zkoušet nové, neprobádané cesty jsou důležitými kritérii pro finální výběr.

Letos v programu dominují dvě zásadní osobnosti: Sasha Waltz, která nechyběla na jednom z prvních festivalů Tanec Praha 94. Hlavní program v Praze zahájí 3. června dílem „Impromptus" z počátku milénia, kdy se od tanečního divadla přiklonila ke klasické hudbě a rozhodla se osobitě roztančit živě interpretovaného Franze Schuberta. V Plzni pak 15. června připomene dílo, které ji vyneslo na piedestal evropské scény: „Travelogue I - Twenty to Eight".

Těsně po izraelské premiéře

Velké oblibě se u českých diváků těší díla Ohada Naharina. Viděli je v podání Ženevského baletu již od počátku 90. let, ale i v podání juniorské skupiny Batsheva Ensemble v letech 1999 a 2004. Letos poprvé dorazí do Prahy Batsheva Dance Company, jedno z nejuznávanějších těles světa. „Last work" je symbolický název díla, na jehož premiéru čekají desítky prezenterů, jen několik ho má šanci uvést hned v červnu, tedy těsně po izraelské premiéře. Tanec Praha k nim patří.

Cie Mossoux-Bonté rovněž není na festivalu poprvé. Osobitá poetika a stylizace pohybu této tvůrčí dvojice vždy inspiruje a překvapí. Naopak nově představíme vídeňského umělce Chrise Haringa s jeho vizuálně-fyzickými koncepty pro soubor Liquid Loft. Roztančená instalace v přímém filmovém přenosu poprvé v rámci akce vyzkouší prostor Studia Hrdinů.

Evropské taneční laboratoře

Tanec Praha studentům tentokrát analyzuje mistrovské dílo Kurta Joosse díky promyšlenému konceptu Olgy de Soto. Divácky atraktivní Evropské taneční laboratoře letos opět zaplnili umělci vybraní na platformě Aerowaves. Přijedou z Maďarska, Francie a Itálie. Další pak do regionů ze Slovenska.

Tanec Praha myslí na domácí umělce nejen během roku, kdy je uvádí v Ponci, ale i na závěr sezony v rámci festivalu Tanec Praha, který jim umožňuje hostování v regionech a účast v mezinárodních koprodukcích. Tou hlavní je letos světová premiéra Terezy Ondrové a Petera Šavela (21. června 2015, Ponec), kteří se stali i tvářemi kampaně.

Špičkoví čeští umělci odehrají v regionech celkem 43 veřejných produkcí v 15 městech a obcích ČR mimo Prahu. Přes 20 českých tanečníků je zapojeno do site-specific projektů mezinárodní spolupráce situovaných do netradičních prostor: kaváren, výkladních skříní, parků apod. Naši umělci spolupracují s německými (Micha Purucker, Alexandra Karabelas), japonskými (Yukio Suzuki) či holandskými (Studio Zijspan) kolegy.

Zdroj: Youtube

Podrobný program na: www. tanecpraha.cz.