„Motiv populárního příběhu o Faustovi je, myslím, obecné a stále aktuální téma. Každý z nás se přece zamýšlí nad smyslem života a každý z nás občas zvažuje, jestli něco a za jakou cenu vyměnit. A být stále mlád? Kdo by nechtěl?" řekl výkonný producent Michal Mückstein.

Na muzikálu, odehrávajícím se v renesanční Florencii, pracují režisér Filip Renč, autor libreta Zdeněk Zelenka, skladatel Daniel Barták, scénograf Daniel Dvořák, kostýmní výtvarník Jan Růžička, o choreografii se postará Leona Qaša Kvasnicová a autorem textů je Boris Pralovszký.

„Děláme muzikál a tento žánr má svá pravidla, takže nejde o nějakou adaptaci či novou dramatizaci slavného Goethova díla Faust. Základní Faustovu volbu jsem se ve scénáři pokusil zpracovat tak, aby odpovídala požadavkům na současný moderní muzikál," uvedl Zelenka.

„Hudba i pojetí budou velmi dynamické. Nebude přímo odpovídat titulu Mefisto. Aby si lidé nemysleli, že půjdou na nějakou depresi nebo na nějaký hluboce psychologický příběh s temnou hudbou. Bude to zábavná show o lásce, o touze po mládí, o tom poprat se sám se sebou a s vlastním osudem. Bude to krásná podívaná i pro rodiny s dětmi," slíbil Renč.

Mefisto: Muzikál se vším všudy

Hlavní roli Mefista ztvární muzikály protřelý Josef Vojtek. „Po dlouhé době přichází muzikál se vším všudy! Zajímavé téma podpořené skvělým libretem Zdenka Zelenky, ‚velká' originální hudba, profesionální tým lidí v produkci a skvělé obsazení rolí," libuje si.

Fausta v mladém těle Andreucia vytvoří čerstvý držitel Thálie, muzikálový zpěvák a herec Jan Kříž. „Když jsem se začetl do scénáře, role mě nadchla. Takové postavy jsou pro herce dárek. Jako Andreucio mám možnost vystřídat několik naprosto odlišných poloh. Ta role je bohatá, není ani úplně kladná, ani záporná, má hodně prostoru na jevišti, jak hereckého, tak pěveckého," těší se Kříž.

Markétka: Opravdu nádherná hudba

Velkou příležitost - roli Markétky - nabídne Mefisto i Karolíně Gudasové, taktéž letošní držitelce Thálie.

„Už samotné téma - Faust, Mefisto, Markétka - je něco, v čem jsem si opravdu chtěla zahrát. A co mě uchvátilo, je jednoznačně hudba, která je opravdu nádherná. Líbí se mi, že je libreto napsáno s humorem a diváci se tak mohou skvěle pobavit. A to je podle mě v dnešní době dost důležité. Navíc v tomto muzikálu dostalo prostor i mnoho neobjevených talentů vedle velkých hvězd jako Pepa Vojtek nebo Honza Kříž," doplnila Gudasová.

Kromě zmíněných je muzikálovou hvězdou i Hanka Křížková, která vystřihne úlohu krčmářky Giuliety. „Je svérázná, energická, se smyslem pro humor a ke všemu miluje chlapy - tak to už je důvod, proč se na roli těšit," usmívala se Křížková.

Na jevišti vedle ní stanou i Petr Ryšavý, Iva Marešová, Markéta Procházková, Dita Hořínková, Tomáš Trapl, Lukáš Kumpricht, Jaromír Dulava, Michal Novotný, Zdeněk Izer, Renáta Podlipská, Kristýna Daňhelová či Martin Pošta.

Čtěte také: Koncertní show TvMiniUni pro celou rodinu se zastaví v Hybernii