Pořadatelé předpokládají, že do večera, kdy se tradiční pouť uzavře, by mohly přijít ještě asi 3000 lidí. Sdělila to Markéta Holatová, mluvčí společnosti Incheba Praha, která má areál v pronájmu. Konečná čísla budou zveřejněna v úterý.

Loni kvůli nepřízni počasí a dlouhé zimě přišlo na Matějskou pouť asi 117 tisíc lidí, o rok dříve přilákaly pouťové atrakce přes 154 tisíc návštěv­níků. Rekordní byl rok 2011, kdy do areálu zavítalo více než 215 tisíc návštěv­níků.

Pouť, která otevřela brány 1. března, nabídla na 120 atrakcí, od kolotočů, vláčků, autodromů, houpaček, skluzavek po centrifugy a adrenalinová zařízení. Nejznámější atrakcí Matějské pouti je zřejmě horská dráha Cyklon pocházející ze 70. let, jejíž vozíček za dvě minuty ujede téměř půl kilometru. Zatímco dříve se na ní mnohým tajil dech při prudkých výškových zvratech, dnes ji desítky dalších atrakcí v mnoha směrech předčí.

Vyznavači adrenalinových atrakcí mohli vyzkoušet třeba centrifugu Booster, která je vysoká 60 metrů a je největší v Evropě, či Katapult Bungee. Návštěvníci se mohli svézt také na vodní atrakci či na horské dráze Super Mouse. Mezi další lákadla patřily strašidelné zámky a domy smíchu, pohybové simulátory, střelnice, kolotoče, houpačky, skákací hrady, autodromy, zvonkové dráhy či lochnesky.

Prní pražská jarní pouť

Pouť na Výstavišti navazuje na tradici výročních poutních slavností u kostela sv. Matěje v Dejvicích. První záznam o konání poutí je z roku 1595, kdy papež Klement VIII. vyhlásil na žádost tehdejšího pražského probošta Jiřího Bartholda Pontana z Breitenberka plnomocné odpustky pro poutníky do tamního kostela.

K proslulosti této pouti významně přispěla skutečnost, že jde o první jarní pouť v Praze. Poutní křížová cesta ke kostelu s 12 kapličkami začínala poblíž nynější stanice metra Hradčanská. Vzhledem k posunu charakteru pouti od náboženského k zábavnímu a zvýšení počtu účastníků se stánky a atrakce postupně přesunuly do nižších úseků poutní cesty, zejména pak na dnešní Vítězné náměstí. V období první republiky se pouti účastnilo kolem čtvrt milionu lidí.

V 60. letech se pouť přesunula na Výstaviště a nabyla masových rozměrů, v 90. letech se počet účastníků přiblížil milionu, atrakcí přitom byla přibližně polovina proti současnosti.

Čtěte také: Matějská pouť zahájila se slunečným počasím a stovkami lidí