Martin Němec vystudoval na střední škole průmyslovou grafiku a malířství na Akademii výtvarných umění. V roce 1982 založil spolu s Janem Saharou Hedlem skupinu Precedens, ve které hrál na klávesy a stal se její vůdčí osobností i výhradním autorem. Od roku 2002 působí také ve skupině Lili Marlene.

Aj Wej-wej.
Národní galerie vystaví další dílo Aj Wej-weje, a to natrvalo

Vytvořil hudbu k mnoha filmům

Na přelomu tisíciletí se začal znovu více věnovat malování. Jeho tehdejší obrazy byly bez lidských postav, jeho díla měla snový charakter, silně evokují pocit osamění a prázdnoty. Takové jsou z velké části i nyní vystavované obrazy, na nich už ale lidská figura nechybí. Odkazují k biblickým námětům, ukřižovanému Kristu, jiné k literatuře s židovskou tematikou či zobrazují známé Rorschachovy testy.

Martin Němec s Bárou Basikovou i dalšími interprety natočil desítky alb, vytvořil hudbu k mnoha filmům i k divadelním hrám a televizním seriálům. Vydal také dvě knihy povídek (Stodola a Vana s výhledem), podle jeho scénáře natočil režisér Juraj Herz celovečerní film T.M.A. a Milan Šteindler film Perníková věž.

Lukáš Musil.
V Mánesu začne výstava bývalého hokejisty a tatéra Musy