Otevření výstavy s názvem Zapřažená krása sledovaly před Jízdárnou davy lidí, zejména turistů. Císařovnu na místo dovezl kočár tažený šestispřežím kladrubských koní. Výstava bude přístupna veřejnosti od 20. srpna do 19. října.

„Návštěvníci se mohou těšit například na kočáry z 18. století, které přináležely aristokracii nebo arcibiskupům, a také na kočár Tomáše Garrigua Masaryka i lafetu, na které bylo v roce 1937 vezeno jeho mrtvé tělo, stejně jako na ni bylo později vezeno mrtvé tělo prezidenta Václava Havla. Také jsou vystaveny pozlacené a postříbřené saně z Hluboké a Českého Krumlova, bezesporu nejkrásnější saně v České republice," řekl kurátor výstavy Jaroslav Sojka.

Zájemci mohou v největší barokní jízdárně v Česku spatřit například kočár posledního korunovaného českého krále Ferdinanda V. Dobrotivého. Mezi exponáty je i vagón koněspřežné dráhy.

Pozornost budí speciální lafeta vyrobená v plzeňské zbrojovce a sloužící k pohřbům českých prezidentů. Ta je největším a nejtěžším exponátem výstavy. Vystavena jsou i různá nosítka z 18. a 19. století.

Ceremoniální kočáry

Zvláštní kategorii tvoří náročně zdobené ceremoniální kočáry předních českých hodnostářů. Mezi nimi vyniká šestispřeží olomouckého arcibiskupa Antonína Theodora z Coloredo-Waldsee z 20. let 18. století.

Vedle 17 originálních kočárů jsou vystaveny rozmanité druhy saní a nosítek dokládajících technologickou a uměleckou zručnost našich předků. Nechybí ani historické dobové oděvy, dětské hračky s tématem kočárů, stájí a koní nebo obrazy.

Výstava je podle pořadatelů logisticky nejnáročnějším projektem pořádaným Správou Pražského hradu. Speciální transporty s rozebranými tunovými kolosy na korbě v součtu najely až 30.000 kilometrů.

Kočáry až z Moravy

Nejvzdálenějšími zapůjčiteli jsou Zámek Hradec nad Moravicí a Muzeum kočárů v Čechách pod Košířem na východě Moravy. O několik desítek kilometrů blíže je Poštovní muzeum v jihočeském Vyšším Brodě.

Kvůli vysoké hmotnosti exponátů byla navíc pod každým kočárem v Jízdárně instalována speciální roznášecí podlaha.