Do nového divadla, kterému je festival věnován, se počítá tanec, pohybové divadlo, vizuální umění, nová média či street art. Poznat tento druh umění budou moci zájemci na několika domovských scénách festivalu. Mezi ně patří Studio Alta, divadlo Archa, Ponec, MeetFactory, Motus produkce divadla Alfred ve dvoře, Studio Hrdinů, Venuše ve Švehlovce a Veletržní palác.

Jeden až tři projekty domovských scén jsou podle pořadatelů součástí hlavního programu. Ten však není jedinou sekcí Malé inventury.

Novinka: Tažní ptáci

„V rámci Nové krve na scéně dáváme prostor začínajícím projektům a umělcům prezentovat své čerstvá díla. Dlouho očekávanou novinkou letošního ročníku pak je sekce Tažní ptáci. Jde o projekty nezávislých produkcí, které nemají nikde žádné zázemí, domovskou scénu, ale různě migrují a premiéru mají pokaždé někde jinde," přibližila ředitelka festivalu Adriana Světlíková. „Podařilo se nám přivést i mimořádný zahraniční program z Francie," dodala.

Kromě představení přináší Malá inventura i doprovodný program a už tradičně festivalové centrum, které je vždy výtvarně zpracováno. Ve Studiu Alfa bude 23. února odhalena putovní interaktivní divadelní kavárna Café Theatroom.

„V ní bude osm stolků od osmi autorů, které budou znázorňovat divadelní minisvěty. Návštěvníci se tak budou moci seznámit s poetikou souborů a umělců," popisuje autor konceptu Jiří Vydra. Jak přesně budou stolky vypadat, zatím není známé právě kvůli tomu, že je každý zpracován jiným výtvarníkem.

Česká divadelní DNA

Přehlídku zahájí v Divadle Archa galavečer spojený s udílením cen Česká divadelní DNA. Předávají se každé dva roky za mimořádný přínos na poli nového divadla. Už nyní jsou známá dvě jména, která budou oceněna.

Cenu za dlouhodobý přínos, rozvoj a podpora nového divadla převezme zakladatel Divadla Continuo Pavel Štourač. Ocenění za podporu a prezentaci českého nového divadla v zahraničí dostane maďarská tanečnice,choreografka a pedagožka Márta Ladjánszkiová.

Po skončení festivalu v české metropoli se Malá inventura přesune do Jičína, Českých Budějovic a Opavy.

Čtěte také: Trendy nového divadla? Malá inventura 2015