Je sice teprve dopoledne 
a probíhá jedna z posledních zkoušek před prvním uvedením nového představení Poprask na laguně. Souhlasím, že na zkouškách moc diváků nebývá… Nicméně stejně prázdné je hlediště Divadla pod Palmovkou i večer, kdy bývá za normálních situací zaplněné.

V normální situaci však divadlo už sedmý měsíc není. 
I když to na první pohled (když sedím v publiku, opravdu mi nic nechybí) nevypadá, bude se muset bez diváků obejít ještě nějaký ten pátek.

Voda poškodila technickou základnu

Loňská červnová povodeň zaplavila suterén divadla, voda zde poničila kotelnu, vzduchotechniku, tyristorovnu 
a další součásti technického zázemí.

„Divadlo nemůže fungovat bez tepla a bez vzduchotechniky, navíc byly poškozeny všechny řídící jednotky, které ovládají světla, a zvuková technika, bez níž také nejde hrát,“ vysvětluje ředitel divadla Michal Lang.

Po dobu zkoušek v zimním období využívali herci alespoň fukary s teplým vzduchem, aby ve zkušebně a na jevišti nezmrzli.

Nečekaný požár

V průběhu sezóny, během níž herci v divadle absolvovali klasické zkoušky, začalo v budově navíc vlivem doutnajícího kabelu hořet, což přineslo další problémy.

„V současnosti tedy nefungují ani světla, jsou zprovozněna pouze improvizovaně, stejně jako zvuk a topení, které funguje jen v první části budovy, kde jsou mimo jiné kanceláře,“ sděluje Lang.

Důsledky pociťuji i já - rozhovor s ředitelem vedu ve foyeru divadla, kde je (i přes již jarní období) citelný chlad a kde na sebe vlivem přítmí a nefunkčních světel sotva mžouráme. Jiné to je, když přijdu do vyhřátého hlediště, kde se zčásti se i svítí.

Při slovech o nutných opravách Divadla pod Palmovkou ředitel Lang nezastírá, že mnohé současné problémy jsou následky již dřívější „horkou jehlou šité“ rekonstrukce po povodních v roce 2002. „Tehdejšímu panu řediteli to ale nezazlívám, dělal zkrátka všechno pro to, aby divadlo bylo co nejdřív zprovozněné,“ říká.

Otevření v září? Nevypadá to

Hned po loňských povodních byly v divadle provedeny sanační práce, rekonstrukce však dosud ještě nezačala.

„V nejbližší době by mělo na Radě města proběhnout schválení výběrového řízení na geodety, pár týdnů poté proběhne výběrové řízení na zhotovitele a potom samozřejmě bude dle zákona nějakou dobu trvat, než někoho vůbec magistrát vybere a začne se pracovat. Bohužel kvůli všem těmto lhůtám nevidím moc optimisticky, že se podaří Divadlo pod Palmovkou otevřít veřejnosti na začátku nové sezony,“ posmutněle sděluje Lang.

Aby na nezbytnou techniku případná příští povodeň nedosáhla, bude se podle Langa její část přesouvat do prvního patra. Další část však i nadále 
v suterénu zůstane.

„Po dlouhé diskusi s projektanty jsme se rozhodli, že kotelna a vzduchotechnika ve sklepě zůstanou, pouze se umístí o kus výš,“ sděluje Lang s odůvodněním, že by se jinak rekonstrukce mohla protáhnout i na několik let. Pro případ dalších povodní bude v Divadle pod Palmovkou stanoven také maximální limit škod.

Hraje se dál, i když jinde

Provoz divadla funguje celou sezonu za velmi ztížených podmínek, herci hostují v jiných pražských divadlech 
a vyjíždějí také do dalších českých a moravských měst. 


V dosavadní sezóně již absolvovali více než 60 výjezdů, přes to všechno ale stále zkouší nová představení.

Kupříkladu inscenaci Poprask na laguně, kterou jsem ve hledišti sledovala, uvedl soubor poprvé 
v prostorách pražského Divadla Komedie. Mezi další nově nastudované inscenace patří Krvavá svatba či Můj romantický příběh.

Změny v hereckém souboru

V rámci protipovodňových opatření byl ředitel divadla Michal Lang nucen osekat výdaje divadla, opustila ho také část hereckého souboru.

„S některými herci jsem se musel rozloučit, řada z nich ukončila smlouvu už v červnu. Místo nich přijdou do zrekonstruovaného divadla noví lidé,“ říká Lang. Podle jeho slov doplní herecký soubor Divadla pod Palmovkou v příští sezoně například Ondřej Veselý, Martin Hruška, Tereza Dočkalová, Zdeněk Kupka a další.

Horší podmínky v profesionálním divadle si už představit nedokážu, říká Ivan Jiřík, herec, který je s Divadlem pod Palmovkou spojen už od roku 1989.