Stejně jako loni se na přelomu letních prázdnin sjedou hudebníci a fanoušci do areálu zámeckého lesoparku ve Světlé nad Sázavou.„Jsem šťastný, že jsme našli právě toto místo. Při loňské premiéře se osvědčilo, všichni ocenili hlavně návrat k řece Sázavě," říká ředitel Sázavafestu Pavel Kloupar. Do Světlé nad Sázavou se festival loni přestěhoval z Benešova.

Podle slov Pavla Kloupara je téměř hotový i letošní třídenní program, který je na rozdíl od loňského roku výrazně chudší o zahraniční kapely.

„Souvisí to právě s přesunem na Vysočinu. Reagujeme tím na zdejší publikum, které je jiné než pražské," vysvětluje Kloupar.

Za největší trumfy čtrnáctého ročníku Sázavafestu označuje Kloupar skupinu Chinaski, která letos slaví dvacet let, a také zpěvačku Lucii Bílou.

„To je asi největší zajímavost, protože Lucka moc často na festivalech nevystupuje. Jednou jsem ji ale na jednom viděl a bylo to hodně dobré," podotýká Kloupar.

O humor se postará program Na stojáka

Z dalších domácích umělců se mimo jiné představí také Adam Mišík, Michal Hrůza, Mňága a Žďorp, Keks, Dan Bárta & Illustratosphere, Monkey Business nebo Eddie Stoilow. Zahraniční jména zastoupí například pařížské duo Bart & Baker, francouzsko-švýcarské seskupení Klischée či rakouská skupina The Beth Edges.

Stejně jako v loňském roce, i na letošní Sázavafestu se budou umělci střídat na dvou hlavních pódiích. Třetí scéna bude akustická a vystoupí na ní třeba i herec a komik Lukáš Pavlásek s programem Na stojáka.

Adopce vydry říční

Na úvod festivalu připravili organizátoři ve spolupráci se ZOO Jihlava takzvaný Zvířecí den. Zahrají na něm jen kapely se zvířetem v názvu, kromě Monkey Business, kteří podle pořadatelů patří do hlavního programu. „Těšit se můžete na skupiny Sto zvířat, Škwor, Medvěd 009, Jelen a mnoho dalších," podotýká Kloupar.

Maskotem tematického čtvrtka se stane vydra říční, kterou Sázavafest od zoologické zahrady adoptuje a spolu s jednou z kapel pokřtí. „Je to jediný druh vydry, který se vyskytuje v České republice, a hlavně je spjatý s řekou stejně jako je Sázavafest neodmyslitelně spjat s řekou Sázavou," vysvětluje spojitost zvířete a festivalu Pavel Kloupar.

Zpěvák skupiny Monkey BusinessMatěj Ruppert v rozhovoru pro Deník říká:

Do Světlé nad Sázavou jsem jezdil s babičkou vybírat nové boty

Na Sázavafestu jsou Monkey Business jako doma. Ptali jsme se proto jejich frontmana Matěje Rupperta.

Pokolikáté už s Monkey Business na Sázavafestu zahrajete?

Přiznám se, že netuším. Už poněkolikáté (směje se).

Čím je pro vás Sázavafest jedinečný?

Ta originalita je vlastně dána náhodou. Vystoupili jsme totiž hned na prvním ročníku Sázavafestu, který byl zároveň prvním rokem fungování kapely Monkey Bussines. Takže jsme od úplných začátků s tímto festivalem tak nějak spjati. Pro mě osobně je jedinečný i tím, že mám velmi kladný vztah k oblasti Posázaví.

Oblíbený frontman kapely a znamenitý zpěvák  Matěj Rupert své plzeňské příznivce nezklamal.

Kdy jste si ten vztah vybudoval?

V dětství, měli jsme chatu ve Stříbrné Skalici u Chocerad a u Sázavy na Sázavou. Dokonce jsem pořadatele festivalu Pavla Kloupara upozornil v roce 2001 na areál Ostrov v Sázavě nad Sázavou, kam se na dalších několik let přesunul z původního Týnce.

Na co z vašich zdejších koncertů nejraději vzpomínáte?

Určitě na ty roky, kdy festival sklízel největší úspěchy. Kdy tam hrál Moby a další světové hvězdy. Vždycky se na Sázavafest těším, zažili jsme tam spoustu milých chvilek, od počátků byl pokaždé velice dobře profesionálně zorganizován. A to jak pro vystupující a jejich zázemí, tak i pro návštěvníky.

Letos se podruhé uskuteční v zámeckém lesoparku ve Světlé nad Sázavou. Těšíte se na nový prostor?

Bude to pro nás premiéra, loni jsme totiž Sázavafest vynechali. Jsem zvědav, Světlou si pamatuju taky jen z dětství. Jezdil jsem tam s babičkou vybírat nové boty. Ale vůbec si to místo už nevybavuji, může to být dvacet let, kdy jsem tam byl naposled.

Co připravujete na letošní Sázavafest? Mohou se vaši fanoušci těšit na nějaké novinky?

Určitě budeme mít nové kostýmy. Ještě nevím, jak budou vypadat, ale většinou to bývá tak, že v létě vystupujeme v kostýmech, které se hodí spíš na zimu. Takže na sobě nejspíš zase budeme mít nějaké kůže a kožichy, ve kterých z nás poteče pot proudem. Jinak taky v březnu vyjíždíme na jarní turné a na téměř každém koncertu přivítáme jiného hosta. Nerad bych něco sliboval dopředu, ale je možné, že se to přehoupne až do léta a že s námi někdo z hostů vystoupí i na festivalech. Začínáme připravovat i novou desku, do léta určitě vydáme jeden nebo dva singly, takže se od nás snad publikum na Sázavafestu dočká i nějaké novinky.

Co vy sám byste si jako divák vybral z programu letošního Sázavafestu?

Letos je tam docela ustálená sestava, která je na festivalech běžná, asi až na Lucii Bílou. Od ní bych si rád pár písniček poslechl. Dlouho jsem neslyšel Chinaski, takže bych si dal i nějaké jejich skladby. Hlavně bych se těšil, až dohrají, protože jsou to príma kluci, vždycky se s nimi rád vidím a jdu s nimi na pivo. Asi bych byl zvědav i na akustickou scénu a určitě na Lukáše Pavláska.