Sotva bychom mezi pražskými hudebními kluby hledali příhodněji situovaný sál. Rock Café či Roxy jsou sice v centru, ale přímo u metra, Václavského náměstí, a v domě, který by sám o sobě mohl psát kapitolu kulturních dějin naší země, stojí jen jeden: Lucerna Music Bar.

Palác Lucerna, ve kterém se hudební klub nachází, vznikal v letech 1907 až 1921. Za projektem stál z velké části stavitel Vácslav Havel, dědeček pozdějšího prezidenta (Vácslav není překlep, ověřit si to můžete mimo jiné na bustě při vchodu do Velkého sálu Lucerny).

Z dnešního pohledu se může zdát kuriózní, že palác měl původně plnit funkci hokejového stadionu. Havel však pravděpodobně na tak smělý plán nakonec neměl dostatek peněz, a tak prostor nechal přepracovat na společenský sál.

Aby však nedošlo k mýlce, samotný Lucerna Music Bar byl prakticky od začátku zamýšlen jako kulturní prostor. Za první republiky tu sídlil populární kabaret, jemuž šéfoval Karel Hašler.

V sále vystupovali umělci jako Jiří Voskovec a Jan Werich, ale hlavně se tady dařilo hudbě. K tomu prostor předurčovala mimo jiné i jedna specialita: vysunovací pódium. V případě potřeby mohlo celé pódium zajet na úroveň podlahy a došlo tak k rozšíření tanečního parketu. Tuto ve své době novinku Lucerna Music Bar využívá dodnes. Proto může sál při noční diskotéce působit na první pohled mnohem větším dojmem než při koncertu.

Kabaret a taneční sál vystřídal za okupace Restaurant Lucerna Bar, který fungoval až do nástupu komunistického režimu, kdy byl celý palác Havlovým zkonfiskován.

A ačkoli Lucernu naštěstí nepotkal podobný osud, jako třeba žižkovský Palác Akropolis, který se za minulého režimu proměnil ve skladiště brambor, Velký sál dál směle fungoval, menší sál si musel na svoje obrození počkat až do roku 1995.

Seznamka pro polovinu Prahy

Právě v roce 1995 se někdejší kabaret a restaurace proměnily do Lucerna Music Baru, jak ho známe dnes. Tedy dějiště mnoha koncertů a pravidelných diskoték, z nichž zejména víkendové videoparty s hity 80. a 90. let se pro mnoho generací staly pojmem.

Na diskotékách Jiřího Neumanna se s trochou nadsázky seznámila půlka Prahy.

A zdaleka to nejsou jen diskotéky. Lucerna Music Bar v 90. letech pro Prahu a Česko takříkajíc objevil tehdy ještě nepříliš známou jičínskou kapelu Chinaski.

Vedle celé domácí špičky si tu zahrála i řada mezinárodně uznávaných formací jako Earth, Wind & Fire, The Subways nebo Crystal Castles.

„Jsou tady zdaleka nejlepší produkční podmínky,“ říká o Lucerna Music Baru promotér David Urban, který do klubu v posledních měsících přivedl uznávané britské formace Does It Offend You Yeah nebo White Lies.

Čtěte také: Hráli jsme do čtyř ráno, vzpomínají v Rock Café