Bohuslav Šulc nastoupil do divadla jako sedmnáctiletý nadšený amatérský loutkoherec, a to ještě k jeho zakladateli Josefu Skupovi. S jeho nástupcem Milošem Kirschnerem pak vytvořil dvojici, díky které Hurvínek bavil generace diváků – Kirschner dal Hurvínkovi hlas, Šulc zase pohybovou dokonalost.

Díky němu Hurvínek dokázal gestem citlivě zareagovat na každou improvizaci nebo na ohlas publika. Loutka přitom váží zhruba 1,5 kilogramu a má celkem 13 nitek, za které ji loutkoherec oběma rukama ovládá.

Byl i autorem scénářů 

Šulc se do historie Divadla S+H zapsal i jako autor a režisér několika divadelních scénářů. Vedle Hurvínka Šulc vdechl život i řadě dalších loutek v sólových výstupech.

Patrně nejznámější je jeho číslo s Louisem Armstrongem či výstup Kočárek s nezvládnutelným miminem. Zejména na zahraničních zájezdech vodil i karikatury Charlieho Chaplina, Napoleona nebo Laurela a Hardyho.

Oceňovaný loutkoherec 

Mladoboleslavský rodák Šulc působil v Divadle S+H od roku 1953 do roku 1992. Poté se věnoval sólovým výstupům a také vyučoval loutkoherectví na Vyšší odborné škole herecké v Praze.

Za své loutkoherecké výkony obdržel řadu prestižních cen, mimo jiné dvakrát Skupovu cenu na festivalu Skupova Plzeň či v Tokiu Cenu japonských diváků. V roce 2009 dostal cenu Senior Prix za celoživotní mistrovství.

Čtěte také: Školku otevřel Spejbl s Hurvínkem