„Teď jste prý králem Prahy, tak si ho vezměte. Je to skoro jako na Tour de France," podotkl k vítězi studentského klání Hudeček při symbolické korunovaci.

Studentská „oslava roku" v Praze vrcholila, diváci odpočítávali minuty do příchodu jedné z nejočekávanějších perliček programu, kapely Chinaski, a spolu s kandidáty na krále Majálesu a primátorem Hudečkem se na pódiu představili také rektoři pražských vysokých škol.

„Ať žije VŠCHT!" „VŠE je nejlepší!" „Ať žije náš král!" Univerzitní rektoři v barevných trikotech reprezentující zúčastněné vzdělávací ústavy se předháněli v provolávaných heslech a v podpoře „svých" studentů. Úspěch ale slavil jen jeden z nich - „hlava ČVUT" Petr Konvalinka.

Spolu s Davidem Kožušníkem se objímá také Miss Majálesu, Michaela Buchtová z Univerzity Karlovy, která byla vyhlášena vítězkou dívčího klání už o pár hodin dříve na vedlejším jevišti. „Užívejte si to, protože Majáles je přece nejlepší den v roce," podpořil shora své spolužáky a další studenty letošní Král.

Areál rozparádili Chinaski, Horkýže Slíže i Klus

Za chvíli už ho ale na hlavní majálesové stagi vystřídala očekávaná pětice hudebníků s náloží svých největších hitů uplynulých dvaceti let.

Mezi mačkající se hudební příznivce létají barevné konfety, na pódiu šlehají ohnivé plameny a večerními Letňany zní jednohlasné „Jaký si to uděláš, takový to máš", „Naši mi vždycky říkali, jen nehas, co tě nepálí" či „Polevím z vysokejch otáček, pohoda, klídek a tabáček".

Jubilejní 10. pražský Majáles, který se letos konal 30. dubna, nepřinesl jen nového krále, královnu a oblíbená hudební vystoupení známých osobností a kapel jako Tomáš Klus, Horkýže Slíže, Divokej Bill, Monkey Business, Mandrage, Sto zvířat nebo UDG.

Chyběla zeleň i signál

Vůbec poprvé se studentská oslava konala namísto přírodního parku ve Stromovce na výstavišti v Letňanech. Pořadatelé ji sem přemístili především z prostorových důvodů a také díky lepšímu spojení MHD do centra Prahy. V areálu byla rozmístěna desítka pódií a nechyběl ani doprovodný program pro studenty.

Přestěhování se setkalo s pozitivními i negativními reakcemi, některým účastníkům chyběla v Letňanech příroda, jiní si pochvalovali menší tlačenice. „Změna místa by mi nevadila, horší je, že tady vůbec není signál," povzdechla si účastnice Kateřina. Oprávněně – nad nemožností poslat z akce textovou zprávu nebo zatelefonovat se pozastavovala většina přítomných.

První festival s čipovými náramky

Další majálesovou novinku představovaly náramky s elektronickým čipem, které nahradily papírové vstupenky a po předchozím nabití umožnily bezkontaktní platbu veškerého sortimentu, jídla, pití, ale třeba i triček, hrnečků nebo placek.

„Vím, že je to trend dnešní doby, ale přijde mi, že platba hotovostí by vyšla ve výsledku rychleji," sdělila při čekání ve frontě na občerstvení návštěvnice Míša. „Na druhou stranu je fajn, že neustále nemusíme vyndávat peněženku a taky nevznikají spory ohledně placení, jak je na podobných akcích zvykem," myslí si její kamarádka Tereza.

Náramky si studenti mohli zakoupit již od února, k dispozici ale byly za příplatek i na místě. A právě nemnoho dosavadních zkušeností s náramky přinesly podle studentů leckdy i kuriózní komplikace. „Náramek jsem si koupila v březnu, s radostí jsem si ho samozřejmě hned zkusila, ale v tu chvíli mi zatrnulo, protože nešel dolů," svěřuje se dnes již s úsměvem a vyměněným náramkem Petra.

Někteří se pozastavovali také nad tím, že při registraci náramku (v případě zájmu o vrácení nevyužitých peněz) musí do systému zadat osobní údaje včetně data narození nebo čísla účtu.

Anketa

1. Jak se vám líbí Majáles na novém prostranství v Letňanech?
2. Jaké vystoupení se vám nejvíc líbilo, případně na jaké se nejvíc těšíte?

Natálie Košťálová, 19 let, studentka, Praha 1:
1. Líbí se mi tu mnohem víc než ve Stromovce, kde jsme se každoročně mačkali. V Letňanech je prostor uzpůsoben pro daleko více lidí.
2. Přišla jsem sem v podstatě kvůli vystoupení skupiny Sto zvířat, které mě nezklamalo. Těším se také na Fast Food Orchesta.

Robert Skalický, 25 let, nákupčí, Skorkov:
1. Letos jsem na Majálesu poprvé, ve Stromovce jsem ho nikdy nenavštívil, takže nemůžu porovnat s Letňany. Ale líbí se mi tu, je tu hodně prostoru a hlavně skvělá muzika…
2. Fast Food Orchestra, Sto zvířat a Horkýže Slíže.

Lucie Vaňousková, 23 let, studentka, Mladá Boleslav:
1. Zpočátku jsem se toho bála, hlavně betonového prostoru, ale musím říct, že mě nakonec mile překvapil. Ve Stromovce se mi ale díky všudypřítomné přírodě asi líbilo o něco víc. Nevadily mi ani tlačenice lidí.
2. Sto zvířat a Horkýže Slíže.

Honza Vodouch, 23 let, student, Bohnice:
1. Moc se mi nelíbí, jak je tady vymyšlená akustika. Stage vedle sebe se podle mě hrozně třískají.
2. Zatím se mi nic moc nelíbilo, ale těším se na Tomáše Kluse. Hlavně kvůli písničce Pánubohu do oken. A taky na Majka Spirita.

Jana Kuželová, 41 let, kadeřnice, Praha 5:
1. Je to takové komplexní místo, líbí se mi i velké stage. Myslím si, že je to tu určitě lepší než ve Stromovce.
2. Přišla jsem hlavně na Vypsanou Fixu a na Skyline, obojí bylo super.

Filip Pluhař, 17 let, student, Nový Knín:
1. V Letňanech se mi líbí, i když Stromovka byla lepší. Víc preferuji prostředí v přírodě, trávu, stromy… Taky mi přijde, že jsou tu stage moc blízko u sebe.
2. Zatím jsem na ničem nebyl, ale těším se na Horkýže Slíže. Bude to mazec.

Čtěte také: Oslava majálesu začala průvodem do Letňan