Počítá s tím návrh systému grantů pro kulturu, který dnes projednal kulturní výbor magistrátu a doporučil ho radě města. Podávat žádosti na rok 2016 půjde od března, vzniknout také musí nová grantová komise. Praha pro rok 2015 rozdělila na kulturu a umění 300 milionů korun.

Platnost současných pravidel pro přidělování grantů notifikovaná Evropskou komisí letos končí. Praha chtěla původně stávající pravidla prodloužit, nové nařízení komise ale umožňuje podpořit nově i investice. Město nechce podporovat opravy nebo stavby budov, ale například obnovu osvětlení nebo zvukové techniky. Nová pravidla budou platit pro období 2016 až 2021.

„Věcné zásady jsou v podstatě shodné jako doposud," vysvětlila na zasedání výboru jeho tajemnice Zuzana Navrátilová. V platnosti zůstane většina současných pravidel jako maximálně 70procentní podpora nebo nepřidělování grantů příspěvkovým organizacím státu, města či jeho částí. Praha žádostí dostává asi 800 ročně.

Nová komise pro granty

Nová pravidla počítají i s transformací městských příspěvkových organizací, především divadel, na jiné právní formy. Zatím ale není jasné, na jaké, protože nový občanský zákoník neumožňuje zakládat další obecně prospěšné společnosti, na které se změnila první dvě v minulosti transformovaná divadla - Činoherní klub a Archa.

Do vyhlášení grantových podmínek pro rok 2016 musí hlavní město také vytvořit novou komisi, která bude granty posuzovat. Dosavadní složení nová městská rada zrušila, což kritizovala opozice. Podle radního pro kulturu Jiřího Wolfa (Trojkoalice/KDU-ČSL) to ale neznamená, že všichni její dosavadní členové skončí, některé chce nové vedení oslovit znovu.

Pro rok 2015 plánovala Praha rozdělit na kulturní granty 300 milionů korun. O dotace na kulturní akce a programy žádá každý rok přes 900 uchazečů. Praha podporuje milionovými částkami známá divadla, jako jsou třeba Divadlo Semafor a Divadlo Komedie, ale i uznávané hudební festivaly, například Pražské jaro a Dvořákovu Prahu.

Granty v řádu stovek tisíc dostávají desítky pořadatelů, peníze z městské kasy slouží mimo jiné na podporu festivalu United Islands, Mezi ploty nebo Shakespearovských slavností.