Dykův Krysař, jedno z vrcholných děl české prózy 20. století, stále vybízí umělce k různým pojetím i výkladům. Ve Švandově divadle se chystá jako „hra na motivy příliš živé legendy". Gombár usiluje o to, aby se diváci dokázali oprostit od nahlížení na tuto postavu jako na muže či ženu.

Hlavní postava nemá minulost ani jméno 

„V mých očích je to především bytost. Zároveň je to kdosi, kdo nese s sebou tajemství. Lidi se ho štítí a straní, tak jako kdysi katů a dnes těch, kteří nastolují nepohodlné myšlenky. Vykonává podivnou, špinavou práci, nemá ani jméno, snad ani minulost," komentoval to režisér.

Další nápověda k možnému jevištnímu uchopení je podle něj zachycena už v Dykově novele, která mluví o Krysaři jako o muži štíhlé postavy s drobnýma, jemnýma rukama. „Rozhodnutím obsadit do této role Kláru Cibulkovou jsem chtěl vnést do inscenace paradox a nedivadelní napětí," dodal Gombár.

Krysař není jednoznačnou postavou 

V inscenaci se vynoří řada naléhavých témat: skrytá síla, manipulace, přetvářka, pokrytectví, slepota komunity, vášeň, osudová láska, žárlivost, šepot ďábla či naděje. Přitom Krysař je podle režiséra také o čekání na něco či někoho, kdo vyřeší naše problémy.

Podle Cibulkové není Krysař jednoznačnou postavou. „Má mimořádnou schopnost, dovede vyhánět krysy - a tak to dělá. Kam až jeho síla sahá, ale neví ani on sám. Dokud ho krajní okolnosti nedonutí ji až do krajnosti použít," uvedla.

Inscenace viděná perspektivou dnešní společnosti

Má však i svoje slabiny: když jeho srdce otevře láska, sestoupí dolů na zem. A tam se zamotá do sítí, nastražených zdánlivě ctihodnými občany města. „Nechala bych na každém, ať si zvolí, jestli je Krysař postava kladná či záporná - sama bych řekla, že je to taky člověk," dodala Cibulková.

Autorka divadelní adaptace Martina Kinská se pokusila nahlédnout na Dykova Krysaře perspektivou dnešní společnosti. „Šlo nám o to rozvíjet motivy a témata, které dnes prosakují našimi životy, ať se nám to líbí, nebo ne," charakterizovala svůj cíl. V dalších rolích se objeví například Réka Derzsi, Jacob Erftemeijer, Marek Pospíchal, Alena Štréblová, Luboš Veselý, Miroslav Hruška, Bohdana Pavlíková a Eva Josefíková.

Čtěte také: Divadlo Komedie se otevře nejdřív za dva roky