V připravovaném Památníku Ticha by se nádraží Bubny, odkud byly deportovány tisíce pražských Židů do koncentračních táborů, mělo proměnit na centrum diskuse o holokaustu a jeho odkazu. Jako základní kámen příštího památníku bylo loni před nádražím odhaleno monumentální sochařské dílo Aleše Veselého. Plastika nazvaná Brána nenávratna má podobu koleje směřující k nebi.

Památník ticha 

Dnes již nefunkční nádražní objekt se má podle představ organizátorů stát platformou se stálou expozicí, výukovými programy, sezonními výstavami a prostorem pro setkávání.

Praha je podle nich také jedním z mála evropských hlavních měst, které ve veřejném prostoru nepřipomíná památku obětí holokaustu. Název Památník ticha odkazuje podle ředitele centra DOX, které je partnerem projektu, Leoše Války k tichu mlčící většiny. Právě to často v dějinách uvolnilo cestu tragédiím, které člověka potkaly.

Večerní koncert 

Středeční koncert kapely The Tap Tap má název Slabé kusy a podle pořadatelů se za ním skrývá zamyšlení nad současnými podobami eugeniky, tedy snah po vylepšování genetického kódu člověka. Praktické pokusy o to se děly v mnoha společnostech, jsou však často spojovány především s nacistickým Německem.

„Koncert kapely studentů a absolventů Jedličkova ústavu má přinést především radost z hudby svého žánru, ale také pár úvah k zamyšlení nad současnými ozvuky ´eugeniky v nás´, tedy současného vnímání nepsaných norem krásy a ošklivosti," říká Pavel Štingl, ředitel Památníku Ticha Bubny.

Čtěte také: Kapela The Tap Tap připomene první transport Židů z Prahy