„Policie je ve větším počtu přítomna v místech s větší koncentrací lidí, po útoku v Manchesteru však bude z preventivních důvodů vidět v ulicích více než v minulých dnech. To se týká i významných kulturních a společenských akcí, které nás v nejbližší době čekají. Vyšší ochrana měkkých cílů je naše priorita a s pořadateli veřejných akcí proto pravidelně komunikujeme," uvedl v tiskové zprávě ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Dodal, že zatím nemá informace o tom, že by událost v Manchesteru měla bezprostřední vliv na bezpečnost v ČR.

Depeche Mode
Depešáci se ptají: Kde je revoluce?

Pořadatelé místo dobrovolníků najímají profesionální agentury

Agentura Live Nation, která pořádá středeční koncert Depeche Mode a na stejném místě v neděli a v pondělí vystoupení německé skupiny Rammstein, se na dotaz k bezpečnostním opatřením nevyjádřila.

Pořadatelé velkých hudebních akcí se shodují na tom, že minula doba, kdy jim pomáhali zajišťovat bezpečnost například místní hasiči nebo členové Sokola. Místo dobrovolníků najímají profesionální agentury a peníze na zabezpečení ochrany tvoří jednu z nejvyšších položek rozpočtu festivalů a velkých koncertů.

DEPECHE MODE na tiskové konferenci v Miláně k turné a nové desce, která vyjde začátkem roku 2017.
Depeche Mode: Scházíme se jen na natáčení a turné

Od pařížského útoky jsou přípravy z hlediska bezpečnosti pečlivější 

„Událost v Manchesteru je hrozná a smutná a člověku se samozřejmě honí v hlavě, že v současné politické situaci se může stát. Je to příšerné, ale začali jsme se s tím po útocích v pařížském klubu Bataclan pomalu smiřovat. Už od té doby jsou naše přípravy z hlediska bezpečnosti mnohem pečlivější," řekl v úterý spoluzakladatel festivalu Rock for People Michal Thomes.

„Bezpečnostní agentura, se kterou spolupracujeme, dostala zadání, aby bezpečnostní systém na festivalech byl připraven na zvýšené kontroly, jsou doplněné evakuační řády a snažíme se být na situaci připraveni. Byť stále věříme, že Česká republika je trochu mimo centra zájmu teroristů," dodal.

Místa s vysokou koncetrací lidí budou více chráněna 

Obecně platí, že vstup na festival a pořádek v areálech a stanových městečkách má na starosti pořadatel akce, policie zajišťuje zejména dopravní situaci v okolí. Z koncepce, kterou letos 19. dubna schválila vláda, vyplývá, že místa s vysokou koncentrací lidí budou více chráněna před teroristickými útoky.

Do roku 2020 počítá například s informační kampaní a vzdělávacími kurzy a rozesíláním varování prostřednictvím elektronických komunikací. Podle koncepce je třeba se věnovat preventivním opatřením, přestože se zatím teroristické útoky Česku vyhýbají.

Depeche Mode přijedou v květnu do Prahy představit novou desku Spirit.
Depeche Mode představí v květnu v Praze desku Spirit