Nyní slouží v Chrámu svatého Víta k doprovodu bohoslužeb a ke koncertům provizorní nástroj z počátku 30. let minulého století. Varhany jsou umístěny v příčné lodi, a svým zvukem neobsáhnou celý prostor kostela.

Další peníze má přinést koncert 

O stavbu velkých varhan přímo nad vstupem do katedrály usiluje Nadační fond Svatovítské varhany. Vzhledem k velikosti chrámu bude mít nástroj nejméně tři manuály a více než 5000 píšťal. Dosud se fondu podařilo vybrat 14,8 milionu korun, tedy 16 procent částky nutné na pořízení nového nástroje.

Další peníze má přinést právě benefiční koncert, který se bude konat první prosincovou sobotu v Dvořákově síni Rudolfina. Zazní na něm mimo jiné slavná Česká mše vánoční od Jakuba Jana Ryby a na varhany zahraje čerstvý laureát soutěže J. S. Bacha v Lipsku Pavel Svoboda. Během společenské části večera bude slavnostně představen komplet nahrávek ČNSO nazvaný Desatero dirigentů.

Na stavbě nástroje se podíleli čtyři varhanáři 

Současné varhany v Chrámu svatého Víta postavil v roce 1931 varhanář Josef Melzer. Nástroj s trojicí manuálů a 58 rejstříky je umístěn v akusticky nevýhodném prostoru na takzvané Wohlmutově kruchtě. Už v době svého vzniku byly Melzerovy varhany považovány za prozatímní řešení. Jen díky pečlivé a náročné restaurátorské práci plní svoji funkci do dnešních dnů.

V dávnější minulosti svatovítská katedrála disponovala varhany světové úrovně. Nástroj vznikal v letech 1555 až 1567, a na jeho stavbě se postupně vystřídali čtyři varhanáři. „Současníci se shodovali ve svých posudcích, že pražské císařské varhany jsou největším a nejkrásnějším nástrojem křesťanského světa," uvádějí stránky Nadačního fondu Svatovítské varhany. Velkolepý nástroj vzal za své při požáru v roce 1757.

Čtěte také: Varhany z pražského Klementina patří podle soudu církvi