Americký soubor v dramatikově rodném jazyce vzkřísí víc než čtyři sta let staré zamyšlení nad státní mocí, svárem republiky s monarchií a hranicí mezi vlastenectvím a prospěchářstvím. Režie se ujala americká shakespearoložka a zakladatelka Shakespeare & Co Tina Packer.

Po sezóně v americkém Orlandu přijíždí floridský divadelní soubor na pozvání Prague Shakespeare Company do Prahy, aby odehrál sérii šesti představení Shakespearovy historické hry Julius Caesar. Každý večer od 7. do 12. května v 19 hodin se v podkroví Kolowratského paláce rozehraje příběh spiknutí proti římskému císaři, jeho vraždy a uvržení Říma do občanské války ve jménu republiky.

Julius Caesar je Shakespearovým politicky nejangažovanějším dílem. Ačkoliv jde o hru napsanou za vrcholu alžbětinské monarchie, její děj se odehrává v dobách římské republiky a zachycuje Caesarův konec před zraky senátu právě proto, že se Řím odmítá sklonit před myšlenkou jediného monarchy.

Konflikt mezi osobní motivací a politickými ideály

"Rozpor mezi záležitostmi osobními a politickými se prolíná celou hrou. Brutus zavraždí svého nejlepšího přítele z obav před jeho rostoucí mocí, z čehož jeho žena zešílí a spáchá sebevraždu. U Marca Antonia zase sledujeme přerod z římského flamendra v muže, který na svá ramena vezme odpovědnost za Řím. Otázkou ale zůstává, zda to dělá proto, že chce pomstít svého učitele nebo proto, že chce opravdu být vůdcem národa. Julius Caesar je jediná Shakespearova hra, kde konflikt mezi osobní motivací a politickými ideály hraje hlavní roli," říká režisérka Tina Packer.

Tina Packer je zakladatelkou massachusettského spolku Shakespeare & Company, kde během jeho téměř čtyřicetileté historie režírovala přes padesát představení Shakespearových dramat. Herectví vystudovala na londýnské Royal Academy of Dramatic Art, kde obdržela Ronsonovu cenu pro Nejlepšího herce/herečku. S Prague Shakespeare Company spolupracovala už v roce 2011 s projektem Women of Will.

Floridský soubor Orlando Shakespeare Theater přijel do Prahy na pozvání Prague Shakespeare Company, jediného profesionálního anglickojazyčného souboru v Praze, který se zaměřuje na uvádění her Williama Shakespeara v angličtině s profesionálními herci. Představení je opatřeno českými titulky podle překladu M. Hilského.

Cena vstupenek je 350 korun, pro studenty a seniory 200 korun.