„Inscenace podle stejnojmenné knihy Zdeňka Jirotky je oslavou slušnosti, poctivosti a demokratických hodnot. Proto je Saturnin vždycky aktuální,“ říká o hře s podtitulem Vítejte v čase, kdy se k sobě lidé chovali slušně její premiéra se uskuteční už dnes.

„Jazyk Saturnina přináší sám o sobě kouzlo tehdejší doby. Snažíme se dát divákovi všechny oblíbené hlášky, na které čeká, ale zároveň je zahrát tak, aby ho pobavily. I když je zná už od půlky minulého století. Saturnin samozřejmě nemůže být bez věty Milouše: ‚Přinesl jsem ti červy!‘ Ale zároveň při zkoušení objevujeme další skvělé věty a obdivujeme Jirotkův um,“ doplňuje režisér, který před lety vytvořil ve filmu postavu nanicovatého Milouše. Teď si zahraje pana Brudíka.

Prvotřídní předloha

Jirotkův román zná Vacek od dětství. „Saturnina jsem hltal už jako kluk a mám ho rád. Je to kniha všeobecně známá. Proto si můžu dovolit i jakési pomrkávání na diváka a narážky na to, co v knize je. Ale jasně, že hrajeme i pro diváka, který o Saturninovi nikdy neslyšel! Máme prvotřídní předlohu, mám skvělé herce a i já pracuju podle svého nejlepšího svědomí. A jestli něco přitáhne diváka, tak to, jak dobře si s výbornou předlohou poradíme,“ dodává Vacek, který diváky na nuselské scéně baví v Charleyově tetě či Generálce.

V roli Saturnina se představí herec Michal Kern, v dalších úlohách uvidíme Jana Konečného, Denisu Pfauserovou či Jaroslavu Kretschmerovou.

Z minulých ročníků Vyšehraní.
Vyšehraní by dostalo občanku. Oslaví své patnácté narozeniny