Režie se ujala Alice Nellis, hudbu nastudoval umělecký ředitel Opery ND a dirigent Petr Kofroň. V hlavních rolích se představí Josef Moravec (Prokop) a Lucie Hájková (Anči). „Role inženýra Prokopa je velmi rozsáhlá a pěvecky náročná. Je to další výzva, z které mám respekt a zároveň se na ni těším," řekl na středeční tiskové konferenci Moravec.

Banner hry Krvavá svatba.
Národní divadlo uvede Lorkovu Krvavou svatbu

Je to fantasmagorický koktejl 

Oba pěvci se objeví i v činoherním prologu, který je historickou fikcí, jako Karel Čapek a Olga Scheinpflugová. „Prolog jsme stavěli jako jeden z Čapkových dnů v době, kdy Krakatit psal. Ve svém osobním životě byl tehdy mezi dvěma osudovými ženami, Olgou Scheinpflugovou a Věrou Hrůzovou, a zároveň byl pod velkým tlakem matky a otce kvůli své nemoci. Tak jsme prolog postavili jako jeden dost složitý večer," řekla autorka prologu Nellis.

„Kašlíkova hudba mě zajímá, protože je vlastně postmoderní," uvedl dirigent Kofroň. „Neoklasicismus, ozvuky meziválečné avantgardy, jazz, dobový pop, dokonce práce s banalitou, minimalistický princip opakování, trochu občas Janáček, do toho představa o elektronické hudbě padesátých let, absurdita spojení klasického orchestru s orchestrem jazzovým. Je to vlastně takový fantasmagorický koktejl," řekl.

Banner k představení hry Na moři, zírám nahoru.
Nová scéna Národního divadla uvede premiéru australské hry

Operní verze Krakatitu byla zfilmována

Na libretu se podílel filmový režisér Otakar Vávra, který Čapkův román zfilmoval s Karlem Högerem v hlavní roli. Operní verze Krakatitu, napsaná v roce 1960, byla o rok později rovněž zfilmována. V tutéž dobu byla opera poprvé uvedena na divadelním jevišti v Ostravě.

V pražském Národním divadle měla premiéru až v roce 1966. Inscenace bude letos uvedena u příležitosti 100. výročí narození Kašlíka. Nadcházející operní premiérou bude 8. a 10. června Lohengrin Richarda Wagnera v režii pravnučky skladatele Kathariny Wagnerové.

Národní divadlo.
NKÚ: Sloučením Národního divadla a Státní opery se moc neušetřilo