Přehlídku inscenací tanečního, pohybového a alternativního divadla, které vzniklo na českých scénách v nedávné době, nabídne festival Malá inventura od 22. února do 1. března na 12 scénách v Praze. Chce divákům umožnit orientaci na scéně nového divadla, ale i tvůrcům a pořadatelům vzájemné kontakty.

Heslem letošního ročníku je Víc než národ

Nezávislou divadelní a taneční tvorbu ze střední, východní a jižní Evropy představí od 17. do 19. března festival Bazaar. Pořádá ho produkce divadla Alfred ve dvoře, kde se také představení odehrají spolu se Studiem Alta a Studiem Hrdinů. Heslem letošního ročníku je Víc než národ. Pozvaní umělci podle pořadatelů nastiňují témata, která hýbou společnostmi nejen v těchto regionech.

Inscenace je manifestem i obžalobou

Festival zahájí mezinárodně uznávaná inscenace Černá zem pohltí toho, kdo odstoupí zrádně! slovinského souboru Mladinsko a radikálního balkánského režiséra Olivera Frljiče, jehož práce bude uvedena v ČR poprvé.

Představení se věnuje bolestnému rozpadu bývalé Jugoslávie - název představení je citátem posledního verše někdejší jugoslávské hymny. "Inscenace je obžalobou i humanistickým manifestem, v němž se vzájemně proplétají osobní a historická dramata. Představuje zápas a děsivý rituál, kde jedna vražda plodí další a slouží jako jasná upomínka toho, že Evropa je ještě stále nasáklá krví tisíců zmarněných životů," uvádějí pořadatelé.

Vystoupí tanečník Jaro Viňarský

Výběr toho nejzajímavějšího, co vzniklo za loňský rok na české taneční a pohybové scéně, přináší Česká taneční platforma. Její 23. ročník se uskuteční 6. až 9. dubna na sedmi pražských scénách. Diváky čeká přehlídka tanečně-pohybového, divadelního, hudebního a jiného umění.

Vystoupí choreograf a tanečník Jaro Viňarský ve společném projektu s Petrou Tejnorovou, Jiří Bartovanec se svým experimentálním Svěcením jara, VerTeDance uvedou inscenaci Flow, jež je podle pořadatelů "kurzem základních technik štěstí pro čtyři tanečníky a skladatelku Beatu Hlavenkovou". Festival uvede také Paradiso Václava Kuneše a souboru 420people, které uzavírá trilogii inspirovanou dílem Danteho Alighieriho, a Black Black Woods cirkusu La Putyka.

Čtěte také: Před 25 lety se v Praze konal první obnovený Ples v opeře