Předchozí
1 z 2
Další

Slavnostní premiéra připadá na 21. září. Neznamená to ale, že by si dal pauzu s koncertováním. Už teď má naplánovaných 24 vánočních koncertů. Na pódiu s kytarou je prý nejšťastnější. V rozhovoru povídal také o sportu, půstech i výchově svých potomků.

Jste známý neotřelým pojetím muzikálů. Zkušenosti jste načerpal v New Yorku. Uplatnil jste je v Hamletovi a předpokládám, že budete pokračovat u Iaga.
Když jsem se tehdy nechal od Martina Kumžáka vyhecovat k Hamletovi, došlo mi, že nemám žádné know-how. Vždycky jsem psal písničky i nějaké scénáře, ale nikdy ne dohromady. S Martinem jsme se rozjeli do New Yorku a během deseti dnů jsme stihli asi devět různých muzikálů. Tam jsem pochopil, že těch způsobů, jak převyprávět nějaký příběh s použitím písniček, je neomezené množství. Od té doby jsem viděl ještě víc, jezdím tam často.

Jak jste začal spolupracovat s americkým divadelním a muzikálovým režisérem Robertem Johansonem?
V roce 2002 jsem v New Yorku dělal předváděčky Hamleta a tam jsme se právě setkali. Nabídl mi pod svým vedením Hamleta přestavět, na což jsem kývl. Od té doby je to verze, která se hraje ve světě i v Praze.

Freddie Mercury
Konečně vzniká snímek o Mercurym. Tvůrci oznámili premiéru i obsazení

Je přítomný i na aktuálních zkouškách?
Ano, bude tu až do premiéry a je úžasné spolupracovat s někým, kdo má za sebou 300 premiér v Americe a všude po světě. Je to člověk naprosto odevzdaný divadlu a koncepci má promyšlenou do posledního detailu.

S Iagem vás také inspiroval on?
Když jsme letěli z pre-miéry Hamleta v Koreji, na palubě mě vyhecoval, abych se pustil do dalšího Shakespeara. Přišel s nápadem, aby to byl Othello. Tu předlohu jsem znal a líbila se mi, viděl jsem ji v mnoha zpracováních. Chtěl jsem ovšem, abychom našli dobrý důvod, proč ten příběh převyprávět zrovna teď. Nakonec jsme Othella umístili do ryzí současnosti a dodržujeme strukturu a spoustu klasických dialogů ze Shakespeara, ale vyprávíme o trochu víc z pohledu Iaga.

Na kostýmech spolupracujete s věhlasnou návrhářkou Beatou Rajskou.
Když už jsme v současnosti, chtěl jsem, aby všechny dámy v publiku zalapaly po dechu, jak jsou kostýmy krásné. Náhodou jsme se potkali a ona na nabídku kývla. Chtěla spolupracovat s kostýmním výtvarníkem Romanem Šolcem. Také cítila deficit divadelního know-how. Propojil jsem je a hrozně se těším na výsledek.

A co vaše vystupování s kapelou? Cítím, že jste plný příprav a zkoušení Iaga. Vybavuji si dva vaše koncerty, které byly hodně muzikální s Nostitz Quartetem. Celá show nabídla mnoho nástrojů, což bylo osvěžující.
Sice jsem měl pět neděl pauzu, ale už zase koncertuji. Letos plánuji 24 vánočních koncertů. Ty jsou zcela v mé režii. Letní koncerty byly s elektrickou kytarou a jiné. Na rovinu se přiznám, že koncertování je pro mě nejsvobodnější disciplína, kterou si užívám. Aktuálně také točím další řadu televizního pořadu Tvoje tvář má známý hlas.

The Shape of Water (Tvar vody) režiséra Guillermo del Toro získal v Benátkách Zlatého lva.
Zlatého lva si z Benátek odváží uklízečka, která milovala vodní bytost

Nemohu nereagovat na vaše tričko s Bobem Dylanem. Co pro vás znamenají tyto hudební legendy? Vím, že máte třeba rád i Rolling Stones. Zbývá vám čas a chuť na mega koncerty?
Dylana jsem viděl asi čtyřikrát. Když měli Stouni přijet poprvé do Československa, nemohl jsem tomu uvěřit. Byl jsem na nich ještě předtím v Mnichově, protože to už šlo. Nicméně to pro mě byla satisfakce, že bolševik šel do háje a Rolling Stones přijeli. Víc už se snad ani stát nemohlo. I Dylan i Stouni jsou generace mých rodičů a vidím díky nim budoucnost hned světlejší, když vím, že i v tomhle věku stále důstojně fungují.

Takže vás určitě tato muzika ovlivňuje i ve vaší tvorbě. Textařsky vás ovlivnil Ivan Hlas, že je to tak?
Učil mě zacházet s češtinou. Byly to první české texty u folkrockové muziky, které mě opravdu bavily. Do té doby mi rock'n'roll v češtině zněl špatně. Dodnes hraju na koncertě song Dej mi prachy na klobouk, který jsem se učil v 17. Užívám si to a lidi to milujou. Když se povede dobrá písnička, která přežije deset, dvacet, třicet let, je to malý zázrak a toho si vážím.

Takže vám nevadí, když po vás posluchači chtějí stále dokola ty staré hity?
Můj playlist se mi dělá hrozně snadno. Mám tam tyhle opěrné body, které všichni znají nazpaměť. I díky Tváři mě teď objevuje i mladší generace, až jsem z toho překvapený.

V poslední době jsem zaznamenala v popu playback. Jak se díváte na tuto problematiku?
Když zpěvačky tančí, třeba jako Beyoncé, tak to chápu. Dá mikrofon pryč a zazpívá to za ni vokalistka. Elton John řekl směrem k Madonně, která začala s playbackem jako první ve velkém, že by se za to mělo zavírat. Bohužel je i na české scéně mnoho mých kolegů, kteří předvádějí stoprocentní playback. Když si dají pozor, tak to divák nemá šanci rozpoznat. Je to podvod! Já si právě ten adrenalin a stres při živém hraní užívám. Chápu, že to někoho stresuje… Ale já bych se hanbou propadl.

Teď bych úplně odbočila od hudby a divadla. Jste také velký sportovec a dvakrát v týdnu držíte půst.
Ne v kuse, naplánuji si dva dny v týdnu a ty nejím. Dobré večeře se samozřejmě nevzdám, přesunu půst na jiný den. Někdy mi to vyjde i na ty koncertní dny. Funguje to a je mi příjemně. Je to o zvyku.

 Letní Shakespearovské slavnosti, Hamlet.
O Shakespeara i Líbánky byl v létě mimořádný zájem

Určitě souhlasím, že Evropané a Amerika mají spíše přebytek a zahubí je přejídání než hlad.
Přesně tak. Soustavně se přejídáme. Baví mě, jak funguje hlava. Dávám si malý oběd. Kdybych měl tři chody, tak si musím jít lehnout. Sport vyplavuje endorfiny, tak člověka taky nabíjí. V rodině třeba nesladíme. Jak Ester jezdí po světě, tak sbíráme cukříky a nabízíme je jen návštěvám.

Vaše dcera je teď velmi slavná sportovkyně, syn je také výtvarník a muzikant.
Ano, Esterka je určitě slavnější než já. V momentě, kdy přejedu hranice Česka a Slovenska, tak jsem Ester's daddy. Je daleko slavnější v zahraničí než u nás v lyžařských velmocích: Rakousku, Itálii a Francii. Dělat snowboarding a alpské lyžování najednou a navíc na té nejvyšší úrovni se ještě nikomu na světě nepovedlo. Bude první v historii olympiády, kdo bude závodit současně ve dvou sportech.

Myslíte, že úspěch vašich dětí pramení i z domácí výuky?
Uvolnili jsme jim ruce a čas. Na základní škole jsme věnovali učení dvě hodiny denně. Dělali jsme jim to zábavné a zajímavé. Déle není dítě schopné se soustředit. Zbytek je hlídání za státní peníze. Další čas mohli trávit pro mě zásadními činnostmi: kreslením, lyžováním, muzikou… Přál bych všem rodičům, aby na to měli podmínky. Ale je mi jasné, že se nemohou dětem věnovat tak, jak jsme se jim věnovali my.

Muzikál IAGO
Největší láska, největší zrada - Muzikál podle Shakespearova Othella, klasické drama přenesené hudbou do žhavé současnosti a vyprávěné tak, jak ho prožívá Shakespearův nejslavnější zloduch.

Veřejné generálky: 20. 9. Vyprodáno
Premiéra: 21. 9. Vyprodáno
Reprízy: 22. a 23. 9. a 6. a 7. 10.
Vstupenky a více termínů na www.hybernia.eu